Saksalaisen vuoristokylän kellotapulissa soi nyt toisena kellona Tikkurilan puretun kirkon keskimmäinen kello.
Pronssinen, 575 kiloa painava kello päätyi Pohjois-Saksassa sijaitsevan Kurpark Zorgen kylään kirkontorniteknikko Supavit Nummelinin, 23, välityksellä. Nummelin on suunnitellut ja rakentanut Tikkurilan uuden kirkon kellopelin.
Mikään sattuma kellon kierrätys ei ole, sillä Nummelin ja hänen yhteistyökumppaninsa Sebastian Wamsiedler etsivät käytetyille kirkonkelloille uusia sijoituspaikkoja. Nummelin sanoo, että kelloille on kysyntää, sillä monella pienellä seurakunnalla ei ole varaa ostaa uusia.
Kurpark Zorgeen tarvittiin uusi kello, koska vanha oli teräksinen ja sen sointi ei ollut hyvä. Vantaalaisen kellon ääni on sama eli fis/1, kuten vanhankin, mutta sen ääni parempi.
– Se soi todella kauniisti, Nummelin kehuu.
Tikkurilan kirkon kello kuljettiin Saksaan laivalla joulukuun alussa ja Nummelin matkusti perässä.
– Kellolle tehtiin ensin keinuakseli ja kieli, koska Tikkurilassa sitä soitettiin magneettivasaralla läppäämällä, Nummelin kertoo.
Jotta lähes 600-kiloinen kello saatiin ylös kellotorniin kukkulalle, sille piti rakentaa köysirata, koska ylös pääsee ainoastaan polkua pitkin.

Nummelin sanoo, että Tikkurilan kello voi soida Saksassa ainakin yli sata vuotta, sillä ne kestävät soittoa jopa tuhat vuotta.
Kello on valettu Wienissä 1969.
– Siinä lukee Helsingin pitäjän seurakunta Tikkurila ja sama ruotsiksi.
Supavit Nummelinin kelloinnostus alkoi jo lapsena kotona Rekolassa. Nykyisin se on hänen työtään. Hän on hiljattain muuttanut Itä-Uudellemaalle Lapinjärvelle ja ostanut sieltä omakotitalon. Hän on tekemässä sinne kirkonkellomuseota.
Tikkurilan uudessa kirkossa on yhteensä 31 kelloa. Ne muodostavat kellopelin eli carillonin, jolla voi soittaa erilaisia sävellyksiä.