Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virolaiset kaahaavat taas ilman seurauksia: Peltipoliisit räpsyvät taajaan, mutta sakot jäävät lähettämättä naapurimaahan

Peltipoliisi välähtää virolaiselle ajoneuvolle, mutta kuljettaja välttyy seuraamuksilta. Näin käy tällä hetkellä päivittäin.

Poliisi ei ole viime vuoden kesäkuusta lähtien lähettänyt ylinopeussakkoja tiedoksi Viroon, kertoo automaattivalvonnasta vastaava ylikomisario, Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja Dennis Pasterstein.

– Kun tieliikennelaki muuttui vuosi sitten kesäkuussa emme ole enää lähettäneet näitä Viroon. Tietojärjestelmät eivät ole mahdollistaneet sitä. Se on tulossa, toivottavasti ensi vuonna päästään taas lähettämään. Mutta järjestelmä tuli käyttöömme keskeneräisenä. Sitä on kehitetty ja siihen on tullut uusia toiminnallisuuksia. Virolaisten liikennevirhemaksut eivät ole olleet prioriteettilistan kärjessä.

Virolaisten sakottaminen on siis samassa jamassa kuin ennen kesää 2019, jolloin sakkoja pitkän odotuksen jälkeen ryhdyttiin lähettämään eteläiseen naapurimaahan. Tai tarkemmin sanoen itse sakkoja ei lähetetty, vaan ilmoitus sakosta ja kehotus käydä maksamassa se Suomessa. Itse sakkoa ei Suomen lain mukaan voi lähettää ulkomaille.

Suuri osa automaattivalvonnassa määrätyistä seuraamuksista on kuitenkin uuden tieliikennelain mukaisia liikennevirhemaksuja. Niitä voisi lähettää rajojen ulkopuolellekin, sillä niitä ei lueta sakoiksi vaan hallinnollisiksi maksuiksi. Liikennevirhemaksu määrätään 7–20 kilometrin ylinopeuksista eli kaahailuista, jotka eivät ylitä päiväsakon rajaa.

Seuraamusten lähettämisongelma koskee Viroon rekisteröityjä ajoneuvoja.

– Jos virolainen ajaa suomalaista ajoneuvoa, tokihan hänelle määrätään seuraamus, jos hänellä on osoite Suomessa, Pasterstein toteaa.

Ylinopeutta ajavia virolaisia ajoneuvoja näkyy automaattivalvonnan kuvissa Dennis Pastersteinin mukaan päivittäin runsaasti.

Jos virolainen ajaa Suomessa isoa ylinopeutta, ajoneuvo voidaan etsintäkuuluttaa. Jos partio tapaa ajoneuvon uudelleen Suomen tieltä, partio vertaa kuljettajaa peltipoliisin kuvaan.

Viro on toistaiseksi ainoa maa, johon Suomi on lähettänyt ylinopeusseuraamuksia, vaikka niitä voitaisiin lähettää mihin tahansa EU-maahan. Pastersteinin mukaan suunnitelmissa on lisätä listalle myös Ruotsi, sillä myös ruotsalaisia jää Suomessa kiinni ylinopeuksista.

Virolaiset ovat Pastersteinin mukaa maksaneet sakkojaan varsin hyvin, kunhan ovat saaneet ne tiedoksi.

Sama pätee venäläisiin, joilla maksamattomat seuraamukset voivat haitata viisumin uusimista. Venäläisten sakot lähetetään rajalle, missä ne annetaan tiedoksi kuljettajille, kun nämä ylittävät rajan.

Tilastoa seuraamusten maksamisesta pitää Oikeusrekisterikeskus (ORK), mistä ei tätä juttua varten saatu tietoja.

Vielä ei Pastersteinin mukaan ole tarkalleen tiedossa, milloin poliisi alkaa taas lähettää liikennevirhemaksuja etelänaapuriin. Sanktiointi saattaa jatkua ensi vuonna, mutta on myös mahdollista, että tietojärjestelmä on valmis vasta vuonna 2023.