Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hoitajat iloitsevat siitä, ettei Husin hallitus hyväksynyt heidän määräaikaisen palkanlisänsä poistoa.
– Todella hyvät fiilikset. Toimittaja sanoi minulle kesken haastattelun, että uusi päätös on tullut. Vaikka summa ei ole suuri, se antaa meille olon, että meitä on kuunneltu, sanoo sairaanhoitaja Nizo Dara, joka työskentelee Hyksin sydän- ja keuhkokeskuksessa.
– Edelleen olen kuitenkin sitä mieltä, että hoitajien palkat eivät ole riittävät ja meillä on edelleen rankkaa täällä osastolla. Haluan, että tästä puhutaan pitempäänkin. Nyt puhutaan talkoista, mutta asioista on puhuttava oikeilla sanoilla. Ihmisille pitää maksaa oikeaa palkkaa.
Kun Hus tiedotti henkilökunnalle sähköpostitse, että palkanlisää ollaan perumassa, hoitajille tuli pettynyt ja huijattukin olo, Dara kertoo.
– Olemme antaneet potilaalle parasta mahdollista hoitoa, mitä Hus lupaa, mutta kiitos olikin tämä. Se oli tosi surullista ja järkyttävää meille kaikille.
Samantyyppisiä kommentteja on voinut lukea sosiaalisesta mediasta, missä moni hoitaja on puhunut tilanteesta omalla nimellään.
– Olemme tehneet tosi kovaa työtä koko kesän tosi pienellä miehityksellä. Olemme venyneet. On hoitajia, jotka ovat venyneet monta kymmentä tuntia per lista ja meillä on kolmen viikon listat, Dara sanoo.
Hänen mukaansa työtahti on ollut valtava koko kesän ja syksyn, sillä osasto kärsii työvoimapulasta. Osastolta on puuttunut noin joka neljäs hoitaja.
– On ollut työpäiviä, joiden päätteeksi hoitajia on purskahtanut itkuun.

Daran osastolla ei hoideta koronapotilaita, vaan suurista keuhkoleikkauksista toipuvia potilaita. Korona on silti vaikuttanut myös "puhtaalla" puolella.
– Kun on ollut korona, tehot laittavat yhä huonokuntoisempia potilaita osastolle. He vaativat sitä, että olemme läsnä, ja me haluamme olla läsnä. Olemme joutuneet itse venymään ja tekemään enemmän töitä, enemmän kuin pitäisi olla mahdollista.
Potilaille kiirettä ei Daran mukaan ole näytetty, vaan hoitajat saavat jatkuvasti kiitosta hyvästä hoidosta. Työhön kuuluu muun muassa lääkehoitoa, potilaiden tilan seurantaa, haavanhoitoa ja kuntoutusta.
Dara kertoo, että osastolla hoidetaan todella vaativahoitoisia potilaita, jotka käytännössä tarvitsevat hoitajan läsnäoloa ja tukea jatkuvasti. Hänen mukaansa tätä ei kuitenkaan ole huomioitu hoitajamitoituksessa juuri lainkaan. Hän kertoo sijaisten sanoneen, että osastolla on isompi työmäärä kuin muualla.
Korona on yksi syy hoitajapulaan, Nizo Dara kertoo.
– Moni hoitaja on vain lähtenyt. He saavat yksityisellä parempaa palkkaa ja tekevät päivätyötä. Täällä teemme rankempaa työtä halvemmalla.
Työnantajan sähköposti koronalisän poistosta oli Daran mukaan monelle viimeinen niitti, joka on saanut katselemaan muita työpaikkoja.
– Minä henkilökohtaisesti rupesin miettimään koko alan vaihtoa. Meillä on niin iso vastuu ihmisistä ja haluamme tehdä työmme hyvin, mutta jos siitä ei makseta asianmukaista palkkaa, eihän se kannata. Saman rahan saisi muualla helpommalla.
Dara on ollut alalla vasta 2,5 vuotta.
– Ensimmäinen työnantajani oli Hus. Lähdin tänne innolla vastavalmistuneena. Työ on antoisaa ja mielenkiintoista, työkaverit ovat aivan mahtavia, mutta aina ei tunnu siltä, että arvostetaan.
Vaikka "koronalisä" nyt maksetaankin, se ei Daran mukaan riitä. Hän aikoo jatkaa alanvaihdon miettimistä, jos perusoikeuksista pitää jatkossakin taistella. Tällä hän viittaa sellaiseen palkkaan, josta jäisi pakollisten menojen jälkeen rahaa käteenkin.
Dara kertoo, että hänen osastonsa hoitajille määräaikaista lisää ei vielä ole maksettu. Husin hallituksen esityslistan mukaan lisää on maksettu osalle hoitajista lokakuun alusta lähtien.
Lisä on muutaman sata euroa kuukaudessa ja sitä maksetaan helmikuun loppuun asti niillä osastoilla, joilla henkilökunnalle on tullut tavallista enemmän työtaakkaa.
Husin hallituksen esityslistan sydän- ja keuhko-osaston koronalisistä tulisi maksettavaa loka-helmikuussa kaikkiaan 227 600 euroa. Lisää on saanut 147 ihmistä.