Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paluumuuttaja Tommi Hytönen, 31, painelee vuoden päätteeksi vitosen – "Ennätyksistä edelleenkin juoksen"

Urheilu: Viiden kilometrin pituinen Vantaan Uudenvuodenjuoksu askarruttaa Hytöstä.

Vantaalainen yleisurheiluseura Kenttäurheilijat-58 on jo pitkään vuosittain järjestänyt uudenvuodenaattoiltana Hakunilan Uudenvuodenjuoksun. Perinne jatkuu tämänkin vuoden päätteeksi, mutta nyt reitti alkaa Tikkurilan Urheilutalolta ja päättyy samoihin maisemiin.

Tapahtuman uusi nimi on Vantaan Uudenvuodenjuoksu. Eikä matkan pituuskaan ole entinen, vaan vain viiden kilometrin mittainen.

Vanhaa, 10 kilometrin mittaista reittiä ei ollut aikoihin tarkistusmitattu. Suhteellisen mäkisenä ja paikoin kehnosti valaistuna se oli sitä paitsi varsinkin kehnommilla keleillä hieman vaarallinen.

Uudenvuodenaaton keli voi tietysti olla lähes mitä tahansa. Nyt mennään siis joka tapauksessa turvallisemmissa merkeissä, ja kun viisikilometrinen on varmasti täsmälleen oikean mittainen, ovat tulokset tilastokelpoisia.

Neljä viimeisintä vuotta Nurmijärven Yleisurheilua edustanut juoksija Tommi Hytönen, 31, on siirtänyt paperit takaisin KU-58:een ja edustaa vantaalaisseuraa virallisesti 1. tammikuuta alkaen. KU-legenda Eero Hosio on ollut pitkään Hytösen valmentaja.

– Nykyään hän on neuvonantajani. Olemme päivittäin yhteydessä. Mutta harjoitusohjelmistani on vuodesta 2018 alkaen vastannut etänä yhdysvaltalainen Tim Ritchie, USA:n maratonmestari vuodelta 2017 ajalla 2.11, Hytönen kertoo.

Hytönen juoksi ensimmäisen maratoninsa viisi vuotta sitten ja heti hieman alle kahden ja puolen tunnin (2.28,34). Kaksi vuotta myöhemmin hän juoksi Ritchien ohjelmalla viitisen minuuttia nopeammin. Maratonennätyksensä 2.21,50 Hytönen juoksi Frankfurtissa 2019. Tänä syksynä Rotterdamissa, koronan aiheuttaman parin vuoden kisatauon jälkeen, hän kellotti niin ikään suomalaisittain suhteellisen mukavasti: 2.22,34.

Hytönen on asunut koko ikänsä Nurmijärvellä ja päätti nelisen vuotta sitten kokeilla edustaa kotikuntansa seuraa.

– Etenkin talviharjoittelumahdollisuuteni heikkenivät seurasiirron myötä. NYU:lla ei ollut tarjota pitkänmatkanjuoksijalle kunnon olosuhteita. Olihan se tiedossa, ettei siellä esimerkiksi Hakunilan kalliosuojan kaltaisia tiloja ole. Mutta kun Liikuntamyllyynkin piti sitten viime talvena koronan vuoksi alkaa varata harjoitteluaikoja, ei se ollut varsinkaan täyspäiväisesti työssä käyvälle urheilijalle kovin ihanteellinen tilanne, kertoo Helsingin yliopistolla projektikirjanpitäjänä työskentelevä Hytönen. Alkoi kypsyä ajatus keltavihreisiin paluusta.

– Ennätyksistä edelleenkin juoksen. Ei tähän viitsisi muuten laittaa niin paljon aikaa, sanoo Hytönen.

Hän on joutunut kahdesti harjoituslenkillään koiran puremaksi. Niin kävi sekä heinäkuussa 2018 Nurmijärven Lepsämässä että viime vuoden tammikuussa USA:n Houstonissa.

– Teksasissa minun oli tarkoitus juosta puolimaraton. Olin ollut yhden päivän maisemissa, ja kun menin lenkille, koira, vieläpä rokottamaton, kävi jalkaan kiinni. Kisa jäi juoksematta. Harmitti, sillä olin silloin tosi hyvässä kunnossa.

Hytönen osallistui Hakunilan Uudenvuodenjuoksuun kuudesti. Viimeksi hän oli mukana tuolla kympillä viisi vuotta sitten. Silloin irtosi voitto kuten myös 2011 ja 2012.

– Pari kertaa ykköstila on tullut kohtalaisen hyvälläkin, alle 32 minuutin ajalla.

Puolet lyhyempi matka hieman askarruttaa Hytöstä.

– Mutta kovavauhtisia, lyhyitäkin kisoja on hyvä juosta. Se palvelee pidemmille matkoille harjoittelua, Hytönen selvittää.

– Voitto on kiven takana, jos Hannu Granberg on mukana, Hytönen toteaa.

Granberg on Hytösen ikätoveri, lahtelainen, joka on menestynyt viime vuosina mainiosti kansallisissa este- ja maastojuoksukisoissa. Tällä tietoa Granbergkin on starttiviivalla ensi viikon perjantaina Tikkurilassa.

Vantaan Uudenvuodenjuoksu perjantaina 31. joulukuuta Tikkurilassa. Lähtö ja maali Urheilutalolla.