Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aloite vaatii Vantaata muuttamaan nimikkeet sukupuolineutraaleiksi – Esimiehistä esihenkilöitä, huoltomiehistä kiinteistönhoitajia

Kieli: Vantaan kaupungin halutaan muuttavan mies-päätteiset nimikkeet.

– Varmasti jossain leirissä ajatellaan, että aloitteemme on vihervasemmiston feminismihömppää, naisten puuhastelua, toteaa valtuutettu Eve Rämö (vihr.) pohtiessaan, millaista vastakaikua hänen ja Funda Demirin (vas.) tekemä valtuustoaloite tulee samaan.

Demirin ja Rämön jättämä valtuustoaloite vaatii, että Vantaa aloittaa pitkäjänteisen työn ammattinimikkeiden ja käytetyn kielen muuttamiseksi sukupuolineutraaliin ja yleisesti syrjimättömään muotoon.

Käytännössä se tarkoittaa muun muassa sitä, että enää ei olisi esimiehiä, vaan he olisivat esihenkilöitä ja Vantaan kaupungilla työskentelevistä huoltomiehistä tulisi kiinteistönhoitajia.

Vasemmistoliitto oli jo aiemmin Vantaan strategiatyössä esittänyt, että nimikkeet muutettaisiin sukupuolineutraaleiksi. Vastaus oli silloin ei. Perusteluksi esitettiin, että kyseessä on vakiintunut käytäntö.

Vaikka kyse on kielestä, Demiri ja Rämö muistuttavat nimikkeiden ohjaavan hakeutumista eri aloille ja siten osaltaan ruokkivan työelämän epätasa-arvoa.

He lisäävät, että kieliasioissa ohjeistava Kotimaisten kielen tutkimuskeskus suosittelee sukupuolineutraalien nimikkeiden käyttämistä.

Mikään muutos ei tapahdu hetkessä.

– Osa nimikkeistä on jo muuttunut, sähkömiehestä on tullut sähköasentaja ja palomiehestä pelastaja, Rämö sanoo.

Demiri kertoo kysyneensä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta mielipidettä myös vieraskielinen-sanan käytöstä.

– Minulle todettiin, että sanaa pitää käyttää harkiten, koska se on erottava ja leimaava. Sen tilalla tulisi käyttää termiä muunkielinen. On tärkeää, että henkilöt, jotka ovat muuttaneet Suomeen asumaan muualta, kokevat olevan osa yhteiskuntaamme.

Talousarvioesitystä valmisteltaessa vasemmistoliitto esitti, että vieraskielinen-termin sijaan tulisi käyttää ilmaisua muunkielinen. Kaupungin vastaus oli sama kuin nimikkeiden kohdalla: ei onnistu, koska kyseessä on vakiintunut käytäntö.

Aloitteeseen tulee kaupungilla vastaamaan henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen. Hän toteaa aloitteen olevan sinänsä hyvä ja kannatettava, mutta nimikkeiden muuttaminen sukupuolineutraaleiksi vaatisi Lievosen mukaan valtavan määrän hallinnollista työtä.

– Ensin pitäisi käydä kaikkien 11 800 kaupungin työntekijän nimikkeet lävitse ja katsoa, mikä nimike ei ole sukupuolineutraali. Sen jälkeen vuorossa olisi vakanssimuutosten teko jokaisesta nimikkeestä. Virkanimikkeiden muuttaminen vaatisi jopa lautakuntien tekemää päätöstä, Lievonen selittää.

Työ ei Lievosen mukaan loppuisi siihen, vaan edessä olisi työsopimusten tai virkamääräysten uusiminen. Sen lisäksi pitäisi uusia kaikki lomakkeet, joissa nimike mainitaan, kuten tehtäväkuvauslomakkeet.

Demiri ja Rämö korostavat, ettei tarkoituksena ole vaatia kaupunkia muuttamaan kaikkia nimikkeitä välittömästi.

– Mikään muutos ei tapahdu hetkessä. Nimikkeiden neutralisoinnissa on kyse vuosien työstä, Demiri sanoo.

– Sukupuolittuneiden rakenteiden määrätietoinen purkaminen on kuitenkin aloitettava jostain, Rämö jatkaa.

Aloitteen allekirjoittivat viisi demarivaltuutettua, molemmat RKP:n valtuutetut sekä vasemmistoliiton ja vihreiden koko valtuustoryhmät.