Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan koronajäljitys jäi pahasti jälkeen eikä kaikkiin altistuneisiin pystytä ottamaan yhteyttä: "Altistuksia voi olla jopa tuhat päivittäin" – Kaikille tartunnan saaneille lähtee tekstiviesti

Tartunnat: Jäljitykseen saatiin juuri lisäväkeä kuntoutuksesta. He olivat apuna myös keväällä 2020.

Koronajäljitys ei ole enää noin kuukauteen onnistunut pysymään tartuntaketjujen jäljillä eikä siten kontaktoimaan kaikkia virukselle altistuneita henkilöitä, toteaa Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Syynä on työn mahdottomuus, koska tartuntoja, ja siksi myös altistumisia, ilmenee niin paljon. Varsinkin omikron-virusmuunnos leviää nyt vauhdilla.

– Altistuksia voi olla jopa tuhat päivittäin, Aronkytö arvioi.

Se kehen jäljitystyöntekijät ottavat yhteyttä, päätetään riskien mukaan. Altistuksista kontaktoidaan vain muun muassa päiväkoteja, kouluja ja työpaikkoja sekä riskiryhmäläisiä.

Aronkytö kertoo, että altistumisesta ilmoittaminen on nyt useimmissa tapauksissa koronatartunnan saaneen oma velvollisuus. Siten tieto altistumisesta voidaan saada asianomaiselle paljon nopeammin kuin, jos se tulee kaupungin jäljityksessä työskentelevältä.

Jäljityksen viive voi olla jopa viikkoja.

Sairastuneiden kontaktoinnissakin viive on venynyt jopa kahteen viikkoon, mutta heille lähtee joka tapauksessa tekstiviesti, jossa on ohjeet, miten pitää toimia.

Aronkytö sanoo, että jäljitys on nyt todella ongelmallista ja joulun ajasta tulee ”äärettömän haastavaa”.

Terveyspalveluiden va. johtaja Eila Koivunen kertoo, että jäljityksessä on töissä noin 50 henkeä ja lisää väkeä rekrytoidaan parhaillaan.

Akuuttiin työvoimapulaan saadaan 7. tammikuuta saakka apua kuntoutuksen henkilökunnasta, joka auttoi jäljityksessä myös keväällä 2020. Nyt välillä he ovat olleet purkamassa kuntoutukseen korona-aikana syntynyttä hoitovelkaa.

– He osaavat jäljitystyön heti. Uudet tarvitsevat ensin perehdytyksen, ja siihen menee aikaa, Koivunen sanoo.

Kuntoutuksesta saatava jäljityksen ”iskujoukko” on kooltaan 20–30 työntekijää.