Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnair pani vammaisen ostamaan lentokoneesta kolme paikkaa, KHO tuomitsi syrjinnästä – "Tärkeä ennakkopäätös"

Korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi tänään Finnairin syrjineen liikuntavammaista henkilöä. Hän joutui ostamaan lentomatkalleen kolme vierekkäistä paikkaa perushinnalla, koska hänelle ei ollut tarjota sellaista yhtä istumapaikkaa, jossa hän olisi voinut matkustaa vammansa vuoksi. KHO katsoi, että Finnairin olisi pitänyt toteuttaa kohtuulliset mukautukset vammaiselle henkilölle, kerrotaan yhdenvertaisuusvaltuutetun tiedotteessa.

Sen mukaan Finnair oli laiminlyönyt kohtuullisten mukautusten järjestämisen ja syrjinyt matkustajaa hänen liikuntavammaisuutensa perusteella yhdenvertaisuuslain vastaisesti.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo, että oikeuden päätös on merkittävä vammaisten henkilöiden oikeuksien kannalta.

– Tämä on erittäin tärkeä päätös vammaisten henkilöiden oikeuksien näkökulmasta. Päätös vahvistaa vammaisten henkilöiden tosiasiallisen yhdenvertaisuuden toteutumista. Olemme todella tyytyväisiä, että saimme tämän tärkeän linjauksen, toteaa tiedotteessa yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman.

Päätöksessä todetaan, että lisäpaikkojen hintojen alennusta liikuntavammaisen henkilön yhdenvertaisen kohtelun turvaamiseksi ei voitu pitää Finnair Oyj:n kannalta kohtuuttomana.

– Yksittäisessä tilanteessa myönnettävä hinnanalennus tai muu hintaan tehtävä muutos voi olla osapuolten kannalta perustelluin tai jopa ainoa tapa toteuttaa kohtuulliset mukautukset, joilla tavara tai palvelu tulee vammaisen henkilön saataville yhdenvertaisesti muiden kanssa, katsoo KHO tiedotteen mukaan.

Yhdenvertaisuuslaki edellyttää palvelujen tarjoajan, viranomaisen, koulutuksen järjestäjän ja työnantajan tekevän kohtuullisia mukautuksia, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa asioida viranomaisissa sekä saada koulutusta, työtä ja yleisesti tarjolla olevia tavaroita ja palveluita. Kohtuullisten mukautusten epääminen on syrjintää.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu vei alunperin tämän tapauksen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan vuonna 2016. Lautakunta totesi 2017 antamassaan päätöksessä Finnairin syrjineen vammaista matkustajaa. Finnairin valitettua päätöksestä asia eteni aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka.