Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vanhus puristui kuoliaaksi hissiin Kaunialan sairaalassa – Tutkinta valmistunut: Hissin ylläpidossa oli puutteita

Kaunialan sairaalassa sattui toukokuussa tapaturma, jossa pyörätuolissa ollut ikäihminen puristui kuoliaaksi hissiin.

Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi tutkinnan tapahtumaan liittyen. Onnettomuustutkimuskeskus tiedotti tällä viikolla, että hissin jarru oli jumiutunut auki-asentoon, jonka seurauksena hissi lähti uudelleen liikkeelle, vaikka oli jo saapunut kerrokseen. Tutkinnassa havaittiin puutteita vanhojen hissien ylläpidossa.

Vantaan kaupunki omistaa Kauniaisissa sijaitsevan vanhusten ympärivuorokautista hoivaa ja kuntoutusta tarjoavan sairaalan kokonaan. Kaunialan Sairaala, aiemmin Kaunialan sotavammasairaala, on toiminut sotainvalidien hoito- ja kuntoutuslaitoksena vuodesta 1946 lähtien.

Vantaan Sanomat kertoi kesällä (15.6.), että kaupunki suunnittelee myyvänsä sairaalan.

Lue lisää: Vantaa aikoo myydä "kaukana sijaitsevan" Kaunialan sairaalan

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Kaunialan hissi oli valmistunut 1970-luvun lopulla ja sitä oli modernisoitu 2000-luvulla. Hissiä, ja erityisesti vanhaa tekniikkaa olevaa jarrua, oli kuitenkin huollettu selvästi alkuperäistä huolto-ohjelmaa harvemmin.

Kaunialan sairaalan kiinteistöhallinnassa oli puutteita.

– Tutkinnan perusteella suositamme sen varmistamista, ettei hissien huolto-ohjelmia supistettaisi liikaa ja tarvittavia peruskorjauksia viivytettäisi. Huolto-ohjelmat täytyy pystyä tarkastamaan, ja niiden epäkohtiin täytyy voida puuttua, kertoo hallintopäällikkö Hannamari Helke Onnettomuustutkintakeskuksesta tiedotteessa.

Tutkinnassa havaittiin myös puutteita kiinteistöhallinnassa.

– Kaunialan sairaalan kiinteistöhallinnassa oli puutteita, sillä tekninen osaaminen oli vähäistä ja vuokrasopimuksessa monet asiat oli jätetty myöhemmän sopimisen varaan, kertoo tutkinnanjohtaja Kai Valonen onnettomuustutkintakeskuksen tiedotteessa.

Tutkinnan seurauksena annetaan kolme uutta turvallisuussuositusta. Suosituksilla puututaan hissien huolto-ohjelmien epäkohtiin sekä yksityisten ja julkisten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden kiinteistöhallintaan. Kolmas turvallisuussuositus liittyy siihen, että onnettomuuden jälkeisessä pelastustoiminnassa jarrun juuttuminen auki-asentoon oli tullut pelastajille yllätyksenä ja aiheutti lisäonnettomuuden vaaran. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan pelastusalan koulutusaineistoissa on oltava ohjeet jarruvian tunnistamiseen ja hissin liikkumisen mekaaniseen estämiseen.

Lisäksi tutkinnan seurauksena toistetaan yksi aikaisemmin annettu turvallisuussuositus, joka koskee onnettomuuden jälkeisen psykososiaalisen tuen antamista.