Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaisissa baareissa harmitellaan uusia koronarajoituksia: "Ikävä joululahja kaikille ravintola-alan työntekijöille ja yrittäjille"

Bisnes: Uudet rajoitukset iskevät ravintoloihin. Luvassa on lomautuksia ja irtisanomisia.

Hallitus päätti tiistai-iltana kiristää tuntuvasti ravintoloiden koronarajoituksia, sillä koronatilanne on pahentunut omikronmuunnoksen vuoksi.

Jouluaatosta alkaen anniskelu ravintoloissa päättyy kello 21 ja ravintola on suljettava kello 22. Tiistaista 28. joulukuuta lähtien anniskelu loppuu ravintoloissa jo kello 17 ja anniskeluravintola on pantava kiinni kello 18.

Rajoitukset ovat voimassa yli kolme viikkoa. Koronapassilla ei voi enää kiertää rajoituksia.

Lue lisää: Koronapassi osittain pois käytöstä – Näin rajoitukset tiukkenevat

Vantaalaisissa anniskeluravintoloissa harmiteltiin hallituksen päätöstä keskiviikkona.

– Kuvittelin päivän hieman erilaiseksi, nyt se heittää häränpyllyä. Ikävä on toivotella henkilökunnalle hyvät joulut, sanoo Tikkurilassa sijaitsevan sporttibaari Old storyn ravintolapäällikkö Sari Peltola.

Taas kärsijänä on ensimmäisenä ravintola-ala.

Sari Peltola

Peltola ihmettelee uusia rajoituksia.

– Taas kärsijänä on ensimmäisenä ravintola-ala.

Peltolan mielestä koronapassi on ollut hyvä käytäntö, jota olisi voinut noudattaa jatkossakin uusien rajoituksien sijaan.

– Minkä takia passi otettiin käyttöön, jos sitä ei voida käyttää? Juuri kun ihmiset ovat oppineet näyttämään sitä, sitä ei enää tarvitakaan, Peltola kummeksuu.

Peltolan mukaan uudet rajoitukset tarkoittavat Old Storyn väelle lomautuksia. Baarissa on kuusi vakituista työntekijää.

– Jos paikka menee kuudelta kiinni, meiltä lähtevät kaikki iltavuorot.

Lue lisää: Uudet koronarajoitukset tyrmistyttävät tunnettuja vantaalaisia ravintoloitsijoita: "Tuntuu kohtuuttomalta"

Tuli päin näköä taas. Näin tuumii rajoituksista hakunilaisen Piilopaikan ravintolapäällikkö Rosa Singh.

– Hätäjarrua on väläytelty hetken aikaa, mutta aika reagoida rajoituksiin on todella lyhyt. Olisi ollut mukava tietää rajoituksista jo muutama päivä aiemmin, ihan tavarantoimitustenkin takia, Singh moittii.

– Tämä on íkävä joululahja kaikille ravintola-alan työntekijöille ja yrittäjille, hän summaa.

Singhin mukaan jouluaatto on ollut uudenvuoden ja vappuaaton lisäksi Piilopaikan parhaimpia myyntipäiviä, mutta nyt se ei toteudu suunnitellusti.

– Se on meille kova isku.

– Meillä on ollut jouluna 7–10 työntekijää töissä, ja on ollut dj:tä ja karaokea. Harmittaa sanoa henkilöstölle, ettei töitä ole. Nyt pärjätään todennäköisesti 2–3 työntekijällä jouluna.

Singhin mukaan pyrkimyksenä on kuitenkin, ettei ketään irtisanota rajoituksien vuoksi.

– Sinnitellään, hän toteaa.

Martinlaaksossa toimivan Bar Nr. 1:n omistaja Sangeeta Bajaj myöntää, että uudet rajoitukset suututtavat ja turhauttavat.

– Nyt korona-aikaa on eletty jo pari vuotta, ja joka kerta, kun hallitus antaa rajoituksia, ne kohdistetaan ensin ravintoloihin. Mitään kompensaatiota baarimme ei ole saanut, Bajaj harmittelee.

Hän ihmettelee, miksei esimerkiksi ruokakauppojen ja Alkojen toimintaa rajoiteta yhtä jämerästi.

– Niissä näkee kauheita jonoja eikä turvavälejä pidetä. Rajoituksien pitäisi olla yhtä tasa-arvoisia ja reiluja kaikille, Bajaj huomauttaa.

Bajaj kertoo, että hänellä on muutamia baareja myös Helsingissä ja Järvenpäässä ja hänen on nyt irtisanottava väkeä rajoituksien takia.