Kolmas koronarokoteannos tehoaa omikroniin, kertoo THL:n tuore tutkimus – Tällä ryhmällä suoja heikompi

Vasta-aineiden määrä myös omikronmuunnosta vastaan oli korkea kolmannen rokoteannoksen saaneilla työikäisillä yhden että kahden kuukauden kuluttua rokottamisesta. Vasta-aineita löydettiin kaikkia tutkittuja virusmuunnoksia, joita olivat delta-, beeta- ja omikron, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uudesta tutkimuksesta.

THL:n tiedotteen mukaan tutkimuksessa arvioitiin kolmannen rokoteannoksen tuottamia immuunivasteita kahdellakymmenellä 27–63-vuotiaalla aikuisella ja yhdeksällä 71–89-vuotiaalla hoivakodin asukkaalla.

Ikääntyneillä vasta-aineiden määrä oli keskimäärin matalampi kuin nuoremmilla. Se ei riittänyt kaikilla tutkittavilla neutraloimaan omikron- ja beetamuunnosta laboratoriokokeessa.

– Tehosterokotteen on todettu aiemmissa tutkimuksissa tuottavan 2–7-kertaisen vasta-ainevasteen toisen annoksen vasteeseen verrattuna. Vasteen voimakkuuteen vaikuttavat rokotettujen ikä, rokotevalmiste, annosväli ja se, millä menetelmillä vasta-aineita on mitattu, kertoo tiedotteessa THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin.

Pieni osa työikäisistä oli saanut tehosteannoksena Spikevax-rokotetta. Heillä vasta-aineiden määrä oli korkeampi kuin Comirnaty-valmistetta saaneilla.

Spikevax-rokotteen on aiemmin havaittu tuottavan yli kaksinkertaiset vasta-ainemäärät verrattuna Comirnaty-rokotteeseen kaksi annosta saaneilla aikuisilla.

– Kolmansina rokoteannoksina kannattaa käyttää Spikevaxia erityisesti ikääntyneillä, sillä se näyttää tuottavan voimakkaamman immuunivasteen, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Omikronvariantti pystyy tiedotteen mukaan väistämään vasta-aineisiin perustuvaa suojaa tartuntaa vastaan. Vain osa rokottamalla aikaansaaduista vasta-aineista tunnistaa muuntuneen piikkiproteiinin rakenteita.

– Aiemmissa tutkimuksissa on nähty, että kaksi rokoteannosta saaneilla vasta-aineiden määrä ei ole niin korkea, että se riittäisi tehokkaasti neutraloimaan omikronvarianttia, joskin pidennetyllä annosvälillä rokotetuilla tilanne voi olla hieman parempi, Melin sanoo.

Kolmas rokoteannos nostaa vasta-aineiden määrää korkeammalle tasolle. Suojan kesto tartuntaa vastaan riippuu siitä, kuinka kauan vasta-aineet säilyvät riittävän korkealla tasolla.

–Nämä tulokset korostavat kolmannen rokotusannoksen tärkeyttä nyt, kun omikronvariantin leviämistä pyritään hidastamaan Suomessa myös rokotusten avulla, Nohynek toteaa tiedotteessa.

Näissä tilanteissa koronatestiin – THL päivitti ohjeitaan, myös osan rokotetuista syytä hakeutua oireisena viralliseen testiin

Hätäjarru käyttöön – Tässä uudet linjaukset

Tehohoidon kuormitus on kasvanut koko maassa – Tartunnanjäljitys takkuaa

Koronan ilmaantuvuus korkeampi kuin koskaan – Omikronia löydetty 83

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut