Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

90 prosenttia silmävammoista niille, jotka eivät käytä suojalaseja – Lähes puolet ilotulitteiden aiheuttamista vammoista katsojille

Viimeisten 22 vuoden aikana ilotulitteet ovat aiheuttaneet Suomessa 555 tilastoitua silmävammaa. Niistä lähes puolet on sattunut katsojille ja ohikulkijoille, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) silmätautien ylilääkäri Tero Kivelä.

Kivelän mukaan ilotulitteista aiheutuneet silmävammat ovat vähentyneet vuodesta 2000 lähtien. Tuolloin niitä sattui 57. Vuodesta 2000 lähtien on olemassa tilastot näistä vammoista.

– Suurin syy vammojen vähentymiseen on suojalasien käytön yleistyminen. Vammoista 90 prosenttia sattuu niille, jotka eivät käytä suojalaseja. Lasien käyttö on vähentänyt erityisesti vakavien silmävammojen määrää. Seurantajakson aikana niitä oli alkuun keskimäärin viisi, mutta viime vuosina keskimäärin kaksi vuodessa, Kivelä selvittää.

Kaikkiaan vaikeita silmävammoja on vuodesta 2000 lähtien tullut 97 henkilölle.

Keskivaikeiden vammojen määrä vuodessa on vähentynyt noin yhdeksästä viiteen, mutta niiden suhteellinen osuus on kasvanut.

– Tämä johtuu osin siitä, että räjähdemäärät esimerkiksi padoissa ovat kasvaneet. Oma vaikutuksensa on myös suojalasien käytöllä. Niiden ansiosta vaikeat vammat ovat muuttuneet keskivaikeiksi.

Viime vuonna nuorin silmävamman saanut oli 4-vuotias katsoja.

Ilotulitteista aiheutuvat keskivaikeat ja vaikeat silmävammat voitaisiin lähes aina välttää käyttämällä suojalaseja.

Tilastojen mukaan lievät silmävammat ovat vähentyneet suhteellisesti eniten. Niiden osuus kaikista on noin 40 prosenttia.

Kivelä painottaa, että ilotulitteiden sytyttäjien lisäksi myös ilotulitusta ulkona seuraavien tulisi käyttää suojalaseja.

– Lähes puolet ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista osuu sivustakatsojalle. Tulitteiden joukossa on aina viallisia kappaleita, vaikka niitä käytettäisiin ohjeiden mukaisesti. Ne voivat räjähtää syttyessä, jäädä maastoon tai kääntyä väärään suuntaan, Kivelä muistuttaa.

Lasten silmävammojen osuus ei ole ylilääkärin mukaan merkittävästi vähentynyt. Kivelän mukaan runsas kolmasosa vammoista tulee alle 18-vuotiaille.

– Nuorimmat silmävamman saaneet ovat olleet 3–4-vuotiaita: Tämä johtuu siitä, että lapset saavat kulkea aika vapaasti, kun aikuiset juhlivat. Lapsia tulee pitää silmällä jo ennen juhlintaa, sen aikana ja juhlinnan jälkeen, koska maastosta voi löytyä ilotulitteita. Viime vuonna nuorin silmävamman saanut oli 4-vuotias katsoja.

Viime uutena vuotena Suomen sairaaloissa hoidettiin 11 ilotulitteista vammautunutta. Niistä Husissa hoidettiin kahta potilasta, joista kumpikaan ei ollut käyttänyt suojalaseja.

– Silmävamma aiheuttaa parikin viikkoa työkyvyttömyyttä, kipua ja särkyä. Vaikeamman silmävamman saaneille voi jäädä pysyviä haittoja.

Vammoista 80 prosenttia on sattunut miehille.