Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaalaisyrittäjä varautuu lomauttamaan kaikki 70 työntekijäänsä – "Yrityksille maksettavien tukien määrästä on annettu väärä kuva"

–  Jaoimme henkilökunnalle joulukassit ja seuraavana päivänä lomautuslaput. Sellainen joululahja tänä vuonna, Minttiravintoloiden yrittäjä Kimmo Bergman kertoo.

Kuutta ravintolaa Vantaalla pyörittävä Minttiravintolat oy on varautunut tarvittaessa lomauttamaan kaikki 70 työntekijäänsä. Syynä ovat jouluaattona ja tiistaina 28. joulukuuta voimaan tulevat uudet aukiolorajoitukset.

Tilanne on valitettavan tuttu.

– Tämä on kolmas kerta, kun korona-aikana joudumme jakamaan lomautuslappuja. 70 työntekijän lomauttaminen olisi monella tapaa hyvin surullinen juttu.

Vielä jonkin aikaa sitten kaikki näytti paremmalta.

–Pikkujoulukausi alkoi erinomaisesti ja varauksia riitti. Tilanne synkistyi kolmisen viikkoa sitten. Peruutuksia alkoi tulla.

Ankea tunnelma näkyi Bergmanin mukaan koko henkilöstössä.

– Pikkujouluajan yritystilaisuuksia oli rakennettu yhdessä pitkään ja huolella. Sitten puhelin alkaa soida "toiseen suuntaan". Tapahtumat eivät toteudu. Onhan se henkilökunnalle lamauttavaa.

Bergman toivoo totuudenmukaisempaa viestintää tappioiden kattamiseksi maksettavista tuista.

– Rajoituksista kärsiville yrityksille maksettavien tukien määrästä on annettu väärä kuva. Tuet eivät kata tappioita. Eivät edes suurinta osaa niistä. Meidän tappioista on tullut korvatuksi noin viidennes eli 20 prosenttia.

Ensimmäisen korona-aallon aikaansaamat tappiot korvattiin Bergmanin mukaan melko hyvin, mutta sen jälkeen tilanne on ollut toinen.

– Se missä ala tarvitsisi tukea, on kiinteiden kustannusten, kuten vuokrien, korvaaminen. Nyt pitäisi pitää huolta, ettei terveitä yrityksiä päästetä kaatumaan.

Asiakkaat luottavat ravintoloiden toiminnan vastuullisuuteen.

– Asiakkaat palaavat heti, kun rajoituksia puretaan. He suhtautuvat todella ymmärtäväisesti, oli kyse sitten maskipakosta tai pöytäryhmien sijoittelusta.

Hallituksen toiminta ei saa ravintoloitsijalta kiitosta.

–Ruokaravintolatoiminta on määritelty matalan riskin toiminnaksi. Vastoin hallituksen omia linjauksia sitä moukaroidaan rajoituksilla toisin kuin muita matalan riskin toimintoja.

Hallitus päätti tiistai-iltana uusista rajoituksista koronan hillitsemiseksi.

Jouluaatosta alkaen anniskelu ravintoloissa päättyy kello 21 ja ravintolat sulkeutuvat kello 22.

Tiukemmat ravintolarajoitukset tulevat voimaan tiistaina 28. joulukuuta.

Silloin anniskelu päättyy kello 17. Baarien ja yökerhojen on mentävä kiinni kello 18. Asiakkaita voi olla puolet sallitusta.

Ruokaravintolat voivat tiistaista alkaen olla auki kello 20 saakka, mutta niissäkin anniskelu päättyy kello 17. Asiakkaita näissä voi olla 75 prosenttia suurimmasta sallitusta määrästä.

Rajoitukset ovat voimassa yli kolme viikkoa. Aukioloajoista ei voi poiketa vaatimalla koronapassia asiakkailta.

Lue myös: Vantaalaisissa baareissa harmitellaan uusia koronarajoituksia: "Ikävä joululahja kaikille ravintola-alan työntekijöille ja yrittäjille"