Sadat koirat pakenevat jälleen pauketta vantaalaishotelliin – Eläinlääkäri: Pelko ei lähde koirasta pakottamalla

Yli 200 koiraa omistajineen kokoontuu tänäkin vuonna viettämään uudenvuodenaattoa Aviapolikseen.

Lentokentän tuntumassa sijaitseva Clarion Hotel Aviapolis on rauhallinen paikka melua pelkääville koirille, sillä rakettien ampuminen on lentokenttäalueella kiellettyä.

Kaikki koirat eivät rakettien ääniä pelkää.

Länsi-Vantaan Eläinklinikan vastaava eläinlääkäri Jutta Salonen kertoo koiran äänipelon voivan johtua geneettisistä tekijöistä tai puutteellisista pentuajan kokemuksista.

– Tutkimuksissa on todettu, että ääniä pelkäävät koirat ovat varhaispentuaikaan saaneet muita useammin huonoa hoitoa emoltaan ja ne ovat vähemmän sosiaalistettuja.

Tietyillä roduilla, kuten paimenkoirilla, äänipelkoa tavataan monia muita rotuja enemmän.

Surkuttelu saa koiran tuntemaan olonsa entistä pelokkaammaksi.

– Paimenkoirien tulee olla aisteiltaan hyvin herkkiä pärjätäkseen alkuperäisessä käytössään. Metsästyskoiraroduissa äänipelot ovat puolestaan harvinaisia.

Äänipelon syynä voivat olla myös ikävät sattumukset.

Eläinlääkäri kertaa monille koiranomistajille tutut neuvot uuteenvuoteen:

– Tärkeintä on itse käyttäytyä rauhallisesti ja olla viemättä koiraa ulos pahimpaan paukutteluaikaan. Eikä koiraa tietenkään saa jättää yksin, Salonen sanoo.

Koiralle kannattaa tarjota sopiva pimeä piilopaikka, kuten vaatehuone tai vessa. Ikkunat voi peittää lasien helinän vaimentamiseksi ja sisällä voi soittaa musiikkia kovalla äänellä.

– Ihmisten tulee käyttäytyä mahdollisimman rauhallisesti. Surkuttelu saa koiran tuntemaan olonsa entistä pelokkaammaksi, Salonen toteaa.

Liikunta voi tuoda Salosen mukaan ainakin jonkin verran helpotusta.

– Liikunnasta seuraa serotoniinin nousua, joka vähentää koiran ahdistuneisuutta. Ääniarkuutta tavataan useammin vähemmän liikuntaa saavilla koirilla.

Erityistä varovaisuutta on noudatettava ulkoilutettaessa koiraa rakettiaikaan.

– Moni koira karkaa uutenavuotena hihnasta pelästyttyään äkillistä pamausta. Näin kovilla pakkasilla karkumatka voi koitua koiralle kohtaloksi. Säikky koira voi myös helposti jäädä auton alle.

Vapaana koiraa ei kannata pitää edes omalla pihalla, sillä aiemmin rauhallinen koira saattaa säikähtää, jos kova ääni kuuluu läheltä.

Salonen muistuttaa, että valitettavasti raketteja ammutaan jo reilusti ennen vuodenvaihdetta.

Salonen korostaa, ettei pelkäävää koiraa saa koskaan pakottaa pelottavaan tilanteeseen.

– Eläin ei kykene oppimaan pelostaan pois, jos se kärsii voimakkaasta stressistä.

Koiran pelosta kertovat vinkuminen, läähättäminen, kehän kiertäminen pakonomaisesti ja pyrkiminen pakoon tilanteesta.

Ääniarkuus yleensä pahenee iän myötä. Jos koiralla on taipumusta ääniarkuuteen tai ongelmia on ollut aiempina vuosina, Salonen suosittelee olemaan hyvissä ajoin yhteydessä eläinlääkäriin, jotta voidaan pohtia mahdollista rauhoittavaa lääkitystä.

– Toki koiralle optimaalisinta on uudenvuoden vietto paikassa, jossa on mahdollisimman vähän ilotulituksia, vaikkapa mökillä tai lentokenttähotellissa.

Salosella itsellään on aikoinaan ollut hyvin paukkuarka koira.

– Silloin ei valitettavasti vielä ollut niin hyviä lääkitysvaihtoehtoja tarjolla kuin nykyään. Toisaalta eihän lääkityskään auta kaikkia koiria.

Lue myös: Sanna Ruotsalainen hankki koiran korona-aikana, ja nyt häntä huolettaa, miten lemmikki pärjää yksin kotona – "Pelkään, että se tuhoaa huonekaluja ja stressaa"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut