Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kovin asuntokauppojen buumi on ohi Vantaalla, mutta ensi vuodestakin odotetaan hyvää myyntivuotta – Tarjonnan vähyys on kuitenkin ongelmana

Asuntokauppojen määrän tasaisen kasvun odotetaan jatkuvan Vantaalla ja muualla pääkaupunkiseudulla myös ensi vuonna ennustamattomasta koronatilanteesta huolimatta.

– Olen ensi vuoden osalta toiveikas. On mahdollista, että myyntitahti kiihtyy uudelleen, jos saamme enemmän asuntoja myyntiin, sanoo kiinteistövälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen tiedotteessa.

– Tarjonnan vähäisyys on edelleen iso haaste pk-seudulla. Sitä saattaa helpottaa uudiskohteiden suuren määrän valmistuminen ja niiden ostajien nykyisten asuntojen tulo myyntiin, Rantanen arvioi.

Vantaalla ja muualla pääkaupunkiseudulla tehdään nyt asuntokauppoja samaan tahtiin kuin ennen koronapandemiaa.

Asuntokauppojen määrä laski Vantaalla marraskuussa 2,8 prosenttia vuodentakaisesta. Espoossa pudotusta tuli 14,7 prosenttia ja Helsingissä 5,5 prosenttia.

Silti pääkaupunkiseudulla kauppoja tehtiin marraskuussa edelleen kymmenen prosenttia enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Uskon positiivisen vireen jatkuvan pk-seudun asuntomarkkinoilla kovimman buumin rauhoittumisesta ja koronapandemian jatkumisesta huolimatta.

Miltei vuoden kestänyt ennätyksellinen kauppabuumi on kuitenkin ohi.

– Markkinan tasaantuminen on alkanut jo näkyä muun muassa vuokramarkkinoilla vapaiden vuokra-asuntojen selvänä lisääntymisenä. Inflaatio on kiihtynyt nopeasti, ja ilmassa on myös kasvavaa jännitystä korkojen nousun suhteen, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti tiedotteessa.

Vaikka vauhti tasaantuu, asunnot käyvät hyvin kaupaksi ensi vuonnakin.

– Uskon positiivisen vireen jatkuvan pk-seudun asuntomarkkinoilla kovimman buumin rauhoittumisesta ja koronapandemian jatkumisesta huolimatta, Jäntti arvioi.

Lue lisää: Asuntokaupassa ollut kaikkien aikojen kevät – Pääkaupunkiseudulla asuntolainahakemuksissa jopa kolmanneksen kasvu

Jäntin mukaan sijainnin ja hyvien kulkuyhteyksien merkitys asuntokaupassa kasvaa jatkossa entisestään.

– Vaikka yksityisautoilun tarve saattaa vähentyä etätyön yleistymisen myötä, sujuvat liikenneyhteydet ovat tärkeitä. Ihmiset liikkuvat vapaa-ajalla aktiivisesti, käyvät harrastuksissa ja nauttivat kasvukeskusten kulttuuritarjonnasta, Jäntti korostaa.

Rantanen taas sanoo, että etätyön yleistymisen vuoksi myös Sp-Kodin tarjoamista isoista asunnoista on kysyntää ensi vuonna.

Tämänvuotiset asuntokauppaluvut ovat rohkaisevia ensi vuotta ajatellen.

Rantasen mukaan tammi–marraskuussa uusia ja vanhoja asuntoja myytiin pääkaupunkiseudulla 15 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan vuonna 2020. Vantaalla myynti kasvoi 10,2 prosenttia edellisvuoteen nähden.

Vantaalla uusien asuntojen kauppamäärä lisääntyi tammi–marraskuussa 31,9 prosenttia edellisvuodesta. Vanhojen asuntojen kohdalla kasvua kertyi 14,8 prosenttia vuodentakaiseen nähden.

Luvut käyvät ilmi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) hintaseurantapalvelun tilastoista.