Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saitko vastikään uuden henkilökortin? Voi olla virheellinen ja aiheuttaa ongelmia – Näin erotat, saitko poliisilta oikeanlaisen kortin

Poliisi on myöntänyt joulukuun aikana erän virheellisiä henkilökortteja. Henkilön tiedot on niissä painettu jo käytöstä poistetulle korttipohjalle, uutisoi poliisi.

Uusi korttipohja, joka otettiin käyttöön 2. elokuuta, ja vanha pohja ovat hyvin saman näköisiä. Uudessa kortissa on sen etupuolella vasemmassa yläreunassa EU-lippulogo. Henkilökortin takapuolella on mustaa lukkoa esittävä tunnus EU-Trustmark. Näitä ei ole vanhassa kortissa.

Poliisi neuvoo, että jos henkilökortti on virheellisesti painettu vanhalle pohjalle, on tärkeä vaihtaa se viipymättä. Virheellistä henkilökorttia voidaan luulla väärennetyksi ja siitä henkilölle voi seurata viivästyksiä sekä muita vaikeuksia.

Niitä, joille on joulukuun aikana toimitettu vanhanmallinen kortti ja siihen painettu myöntämispäivä on 2. elokuuta 2021 tai tätä tuoreempi, opastetaan ottamaan yhteyttä poliisiasemaan. He saavat uuden henkilökortin maksutta. Sen voimassaoloaika on sama kuin virheellisen kortin.

Jos vanhanmallinen kortti on myönnetty 1. elokuuta 2021 tai tätä aiemmin, sitä voi edelleen käyttää normaalisti. Virhettä ei ole matkustusoikeudettomassa henkilökortissa, alaikäisen matkustusoikeudettomassa henkilökortissa eikä ulkomaalaisen henkilökortissa.

Uudenmallinen Suomen kansalaiselle myönnettävä henkilökortti otettiin käyttöön 2. elokuuta 2021, kun EU:n ID-asetuksen vaatima henkilökorttilain muutos tuli voimaan. Henkilötietoja ei olisi saanut enää painaa vanhalle korttipohjalle tuon jälkeen.