Koronatartunnoissa uusi ennätys Vantaalla – Terveyspomo Timo Aronkytö arvostelee hallituksen tuoreita rajoitustoimia

Tilannekatsaus: Vantaalaiskouluissa saatetaan ottaa lähikuukausina käyttöön uusia koronatoimia.

Koronatartunnoissa on nähty viime päivinä ennätyksellisiä lukemia Vantaalla.

Tuoreimpien tietojen mukaan 546 vantaalaisella todettiin tiistaina koronatartunta.

– Luku nousee nyt ja on erittäin korkea. Parina viime päivänä peräkkäin tartuntaennätykset ovat paukkuneet, sanoo Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Aronkytö arvioi, että todellinen päiväkohtainen tartuntamäärä on kolminkertainen eli tiistaina noin 1 600. Kaikkia oireilevia ei pystytä testaamaan rajallisen testauskapasiteetin takia.

Aronkydön mukaan ennätyslukujen taustalla on "kulovalkean lailla" leviävä omikronmuunnos. Vantaalla jo noin puolet koronatartunnoista liittyy omikroniin.

Lue lisää: Omikron johtaa harvemmin sairaalahoidon tarpeeseen, sanoo THL:n Mika Salminen

Maanantaina tehdyn katsauksen mukaan koronan ilmaantuvuusluku Vantaalla on nyt jopa 910, kun pari viikkoa aiemmin se oli 570. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa koronavirustapausten määrää 100 000 asukasta kohti kahden viikon aikana.

Viimeksi kuluneen viikon aikana koronatartuntoja on todettu Vantaalla keskimäärin yli 160 päivässä.

Yksikään vantaalainen ei ole kuollut koronaan tänä aikana.

Tiistaina kaupungin omissa hoitopaikoissa oli parikymmentä koronapotilasta.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan HYKSin alueella oli tuolloin 153 ihmistä sairaalahoidossa ja 30 teho-osastolla. Tilastot eivät kerro, onko joukossa vantaalaisia.

Lue lisää: Koronatilanne on huonontunut: Espoo ohjeisti työntekijöitään palaamaan etätöihin, mitä tekee Vantaan kaupunki?

Uutta on se, että sairaaloissa on myös alle 10-vuotiaita koronapotilaita.

– Nyt pandemia näyttää vievän väestöä sairaalahoitoon aiempaa tasaisemmin, kaikista ikäryhmistä, Aronkytö toteaa.

– On kuitenkin havaittu, ettei omikronkaan tartu lapsiin yhtään herkemmin kuin muutkaan muunnokset.

Suurin osa sairaalahoidossa olevista on rokottamattomia.

– Heillä on noin kymmenkertainen riski joutua sairaalaan rokotettuihin verrattuna, Aronkytö kertoo.

Tällä hetkellä kahden koronarokotuksen saaneita on reilut 80 prosenttia Vantaan väestöstä.

Lue lisää: Vantaan uimahallien ovet sulkeutuvat jälleen – samat rajoitukset kaupungin kuntosaleille

Timo Aronkytö uskoo, että ensi kesänä koronaepidemia on sammunut Suomessa – jos ei kokonaan, ainakin vähäksi aikaa. Tämä on mahdollista, kun riittävä määrä ihmisiä on saanut kolmannen rokotusannoksen. Myös kesä itsessään tyrehdyttää yleensä epidemioita.

– Muuten en halua sanoa vielä mitään siitä, miten koronatilanne kehittyy ensi vuonna. Täytyy tarkistaa tilannekuva ja kutsua asiantuntijat koolle vuodenvaihteen jälkeen. On selvitettävä muun muassa, mitkä rajoitukset ovat välttämättömiä ja mikä on taudin vaikeusaste.

Aronkydön mukaan esimerkiksi vantaalaiskouluihin saatetaan lähikuukausina harkita uusia rajoituksia.

– Kun koulut aukeavat taas joululoman jälkeen, etäopetusta ei aiota järjestää. Kouluihin voisikin harkita erityisiä toimia, samanlaisia kuin Norjassa. Tämä tarkoittaisi, että ryhmät pidettäisiin erillään toisistaan, välitunneilla olisi karsinointia ja kouluissa järjestettiin koronatestejä. Esimerkiksi Virossa oppilaita on testattu pari kertaa viikossa, Aronkytö kertoo.

Lue lisää: Kiristyneet koronarajoitukset tulivat voimaan – Tämä kaikki muuttui nyt Uudellamaalla: Katso tästä vaikutukset harrastuksiin, ravintoloihin, tapahtumiin...

"Löysätään liikaa ja kiristetään nopeasti"

Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö arvostelee hallituksen tuoreita rajoitustoimia.

– Nyt kiristettiin äärimmilleen kuntosaleja ja vanhojen ihmisten tapaamistilaisuuksia koskevat rajoitukset, vaikka näissä tapahtuu vain vähän tartuntoja. Korona tarttuu nyt kauppakeskuksissa, ravintoloissa ennen iltakuutta, kaupoissa ja liikennevälineissä. Tämänhetkisillä rajoituksilla ei saada vähennettyä kohtaamisia ja hillittyä koronan leviämistä tarpeeksi, Aronkytö summaa.

Aronkydön mielestä hallitus on toiminut rajoitusten suhteen liian poukkoilevasti.

– Löysätään liikaa ja kiristetään nopeasti: rajoitustoimet olisi pitänyt olla voimassa tasaisesti.

Aronkytö kertoo olleensa huolissaan, kun eduskunnassa luovuttiin lokakuussa koronaterveysturvallisuustoimista, muun muassa maskien käytöstä, ja palattiin "normaaliin".

– Sanoin tuolloin, että Suomessa luovutaan liian nopeasti toimenpiteistä. Sen jälkeen tauti alkoikin levitä.

Nyt on kulunut vain pari kuukautta, ja alati paheneva koronatilanne on aiheuttanut massiiviset rajoitukset.

Aronkydön mielestä pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätökset ovat olleet senhetkisen tiedon valossa perusteltuja, mutta jo syksyllä olisi pitänyt miettiä muita kuin rajoituksia sisältäviä toimia: kriisitietoisuutta olisi pitänyt lisätä siten, että ihmisiä olisi kehotettu käyttämään maskia joka paikassa ja tekemään kotitestejä.

– Olen ehdottanut kotitestien käyttöä syksyn mittaan. THL ei ole niille lämmennyt vasta kuin nyt, kun tilanne on riistäytynyt käsistä. Myös maskien käyttöä suositeltiin valtakunnallisesti liian hitaasti, Aronkytö moittii.

Hän huomauttaa, että ihmisten kriisitietoisuus on nyt matalalla tasolla.

– Suurin osa ajattelee, etteivät rajoitukset ole tarpeellisia.

Tuoreita rajoituksia on perusteltu terveydenhuollon kantokyvyn vaarantumisella.

Aronkydön mukaan nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei sairaalaan ole joutunut niin paljon ihmisiä kuin laskennallisesti olisi pitänyt joutua.

– Rokotukset auttavat, Aronkytö summaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut