Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Rakettien ampuminen herättää närää taloyhtiöissä Vantaalla – "Osa asukkaista pelkää", kertoo Kiinteistöliiton lakimies

Vuosi vaihtuu perjantain ja lauantain välisenä yönä. Luvassa on ilotulitusta, joka ei miellytä kaikkia.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen tietää ilotulitteiden ampumisen herättävän taloyhtiöissä närää. Eniten kiistaa syntyy siitä, että raketteja ammutaan pienellä pihalla.

– Osa asukkaista pelkää, että rakennukset syttyvät palamaan tai tulee muita vaurioita. Myös pihalle jäävät roskat ärsyttävät, Pynnönen sanoo.

Taloyhtiön tontilla saa ampua ilotulitteita vain, jos tontti on niin iso, ettei ilotulitteista aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille tai omaisuudelle, Pynnönen kertoo.

Myös yhtiökokous voi rajata rakettien paukuttelua.

– Taloyhtiö voi yhtiökokouksen päätöksellä kieltää ilotulitteiden ampumisen sen omistamalla tai hallinnoimalla tontilla riippumatta siitä, kuinka iso tontti on kyseessä.

Pienellä piha-alueella on todellinen vaara, että osutaan ikkunoihin tai pahimmassa tapauksessa ihmisiin.

Vaikka kiellon kirjaaminen järjestyssääntöihin olisi mahdollista, Pynnönen ei muista urallaan kuulleensa yhdestäkään taloyhtiöistä, joka olisi niin toiminut.

– Raketteja ammutaan vain kerran vuodessa. Ehkä taloyhtiöissä ajatellaan, ettei rakettien ampuminen ole senkokoinen ongelma, että se pitäisi kieltää järjestyssäännöissä.

Myöskään vuokra-asuntoyhtiö VAV:ssa ilotulitteiden käytöstä ei ole tehty kirjauksia järjestyssääntöihin, kertoo asiakkuusjohtaja Lasse Käck.

– Käytännössä suurin osa VAV:n taloista on melko pienillä tonteilla, joten niillä ei voi turvallisesti ampua raketteja.

Käck muistuttaa lain kieltävän ilotulitteiden säilyttämisen taloyhtiön yhteisissä tiloissa.

Pynnönen ymmärtää ilotulitteita pelkääviä asukkaita.

– Ilotulitteet eivät koskaan sataprosenttisen varmasti lähde siihen suuntaan, johon niiden on tarkoitus lähteä. Pienellä piha-alueella on todellinen vaara, että osutaan ikkunoihin tai pahimmassa tapauksessa ihmisiin.

Ilotulitteiden ampuminen parvekkeelta on harvinaista, mutta sellaistakin tapahtuu.

– On ollut tapauksia, joissa ilotulitteita on pidetty kädessä ja ammuttu pihalle parvekkeelta. Onneksi niitä on harvoin, Pynnönen sanoo.

Ilotulitteiden käyttö on sallittua uudenvuodenaaton kello 18:sta alkaen kello 02:een uudenvuodenpäivänä.

Kaupungeissa on alueita, joilla ilotulitteiden ampuminen on erikseen kiellettyä.

Vantaalla pelastusviranomainen on kieltänyt ilotulitteiden käytön Kuninkaalassa Tikkurila Oyj:n maalitehtaan läheisyydessä. Sen lisäksi ilotulitteiden käyttö on kiellettyä lentokenttäalueella.

Lisätietoa ja kartta alueesta, jolla ilotulitteiden käyttö on Kuninkaalassa kiellettyä: Päätös ilotulitteiden käytön alueellisesta rajoittamisesta.