Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavilkun käyttäjämäärä romahtanut – Infektiolääkäri Aamulehdessä: "Ei ole tällä hetkellä mitään arvoa"

Koronavilkku-sovelluksen käyttäjämäärä on romahtanut. Siinä, missä sovellus alkuvuodesta 2021 oli vielä 2,4 miljoonassa puhelimessa, luku oli pari viikkoa sitten (viikolla 50) enää alle 1,6 miljoonaa.

Tieto ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Koronavilkku-tilastoista. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Aamulehti.

Aamulehden mukaan Koronavilkun käytöstä on käytännössä luovuttu Pirkanmaan terveydenhuollossa.

– Koronavilkulla ei ole tällä hetkellä mitään arvoa tässä toiminnassa. Koronavilkun käyttö alkaa olla hyvin satunnaista, kertoo Aamulehdelle Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin infektio-osaston apulaisylilääkäri Reetta Huttunen.

Taysin omassa selvityksessä Koronavilkun ilmoituksissa on havaittu viivettä.

Sovelluksen toimivuutta on kyseenalaistettu myös sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi mediapersoona Jethro Rostedt kysyi ennen joulua Twitterissä, onko Koronavilkku välähtänyt kenelläkään. Moni kommentoija vastasi, että ei ole vilkkunut, vaikka altistumisia on muuta kautta todettu. Osa myös kritisoi sitä, ettei Koronavilkku tietosuojasyistä kerro, missä ja milloin ilmoituksen saaja on mahdollisesti altistunut.

Rostedtin twiittiin kommentoi myös Koronavilkusta vastaava THL:n tiedonhallintaylijohtaja Aleksi Yrttiaho:

– Koronavilkku ilmoittaa altistumisesta useammin kuin koskaan – vähintään 500 kertaa päivässä, kun runsas joka neljäs käyttää sovellusta. Automatiikka auttaa erityisesti Hus-alueella saamaan ilmoituksen nopeasti.

THL:n tilaston mukaan Koronavilkkuun syötettiin viime viikolla eli viikolla 51 kaikkiaan 2 244 avauskoodia, kun koronatapauksia oli 16 290. Avauskoodin antaa terveydenhuolto, jos koronatartunnan saaneella on käytössään Koronavilkku. Kun tartunnan saanut syöttää koodin sovellukseen, se antaa hälytyksen niille Koronavilkun käyttäjille, jotka kyseinen henkilö on saattanut altistaa.