Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokeilussa pyritään työllistämään nuoria ja vieraskielisiä Vantaalla aiempaa tehokkaammin – "Monilla on hyvää ammattitaitoa, mutta he eivät vain osaa löytää tai hakea töitä"

Vantaan kaupunki ja palveluyhtiö Barona ovat ryhtyneet yhteistyöhön tavoitteenaan tehostaa työttömien nuorten ja vieraskielisten työnhakijoiden työllistymistä Vantaalla.

Kysymys on tulosperusteisesta pilotista, jonka avulla on tarkoitus rakentaa myös mallia julkisen TE-hallinnon ja yksityisen palvelutarjoajan yhteistyölle, kertoo Vantaa tiedotteessa. Yhteistyö liittyy työllisyyden kuntakokeilun asiakkaiden palveluihin.

Barona ottaa kokonaisvastuun 750 työttömästä työnhakijasta. Heidät on poimittu kokeiluun satunnaisotannalla.

Työllisyyspalveluiden asiakasmäärät kasvoivat koronan myötä huomattavasti, eivätkä voimavarat olleet kuntakokeilun alussa riittävät.

Kohderyhmäksi ovat valikoituneet nuoret ja vieraskieliset, koska heillä on erityinen riski työttömyyden pitkittymiseen ilman tukitoimia. Pilotin vaikuttavuutta seurataan vastaavan verrokkiryhmän avulla.

Marraskuun alussa alkaneessa Vantaan kaupungin ja Baronan yhteistyössä ensimmäiset työnhakijat on jo työllistetty.

Suomea ravistelee ennenkokematon osaajapula, joten on todella merkittävä yhteiskunnallinen haaste saada työnhakijat ja työpaikat kohtaamaan.

Barona uskoo löytävänsä kesäkuuhun 2023 kestävän kokeilun aikana reilusti yli puolelle kohderyhmästä työpaikan tai työhön johtavan opiskelupaikan. Palveluyhtiölle maksetaan palkkio tulosten eli Vantaan kaupungin todennettujen säästöjen perusteella.

Työllisyyden kuntakokeilut ovat käynnistyneet 125 kunnassa, mukaan lukien Vantaalla, viime keväänä. Vantaa haki kokeilukunnaksi yhdessä Keravan kanssa: järjestämällä työllisyyspalvelut itse kunnan on entistä helpompi huomioida asiakkaidensa erityistarpeet ja järjestää eheämpiä palvelupolkuja koulutukseen tai työllistämistä tukeviin palveluihin.

Vantaan tavoite on myös löytää innovatiivisia uusia keinoja työllistämiseen, ja siksi kaupunki päätti ryhtyä yhteistyöhön Baronan ja sen tytäryhtiön Arffmanin kanssa.

Nyt käynnistyneen pilotin asiakkaiksi voivat päästä alle 30-vuotiaat tai vieraskieliset vantaalaiset työnhakijat, jotka ovat olleet työttömänä 100–299 päivää. Kyseessä on tilastollisesti hyvin vaikeasti työllistettävä ryhmä.

– Vantaan työttömyysprosentti oli marraskuussa 12 prosenttia, ja merkittävä osa työttömistä on nuoria tai maahanmuuttajataustaisia. Samaan aikaan koko Suomea ravistelee ennenkokematon osaajapula, joten on todella merkittävä yhteiskunnallinen haaste saada työnhakijat ja työpaikat kohtaamaan. Halusimme lähteä kokeilemaan, miten tätä voitaisiin ketterästi ratkaista yhdessä kumppanin kanssa, kertoo tiedotteessa Vantaan kaupungin työllisyyspalveluiden johtaja Susanna Taipale-Vuorinen.

Pilottihankkeessa palvelua tuottava Barona haastattelee työnhakijoita kahden kesken, ja tapaamisen pohjalta luodaan työllistymissuunnitelma.

Ensisijaisena tavoitteena on löytää suoraan haettava työpaikka. Jos tämä ei ole mahdollista, tarjotaan työnhakijalle monenlaisia koulutuspaketteja, jotka kasvattavat osaamista ja työllistymisen todennäköisyyttä: muun muassa suomen kielen koulutusta, CV-työpajoja ja työelämäsertifikaattien hakemista.

– Tarjoamme jokaiselle työnhakijalle juuri heidän tarpeisiinsa istuvia räätälöityjä vaihtoehtoja. Tilaajan asettamat tavoitteet ovat erittäin selkeät, ja siksi teemme vain sitä, mikä johtaa työpaikkaan, sanoo Baronan tytäryhtiön Arffmanin tulosperusteisten palveluiden johtaja Tatu Lintukangas tiedotteessa.

– Aikaisemmin vastaavissa hankkeissa olemme kyenneet työllistämään noin 60 prosenttia työttömistä työnhakijoista, ja siten tiedämme, että työllistäminen voi olla pienestä kiinni. Esimerkiksi monilla työttömillä on varsin hyvää ammattitaitoa, mutta he eivät vain osaa löytää tai hakea töitä. Meidän tehtävämme on auttaa ylittämään tämä ensimmäinen kynnys ja pakata reppuun sellaista lisäosaamista, jota työmarkkinoilla juuri nyt tarvitaan, Lintukangas kertoo.

Pilottiyhteistyö kestää kesäkuuhun 2023 asti. Tuloksia seurataan tarkasti läpi yhteistyön. Työllisyydenhoidon on tarkoitus siirtyä valtiolta kuntien vastuulle kokonaisuudessaan 2024.