Vantaan Sanomien aluevaalikone on nyt auki – etsi itsellesi sopivin ehdokas

Aluevaalit: Ehdokkailta tulee tukea joka kunnan sote-pisteille.

Aluevaaliehdokkaat kannattavat varsin voimakkaasti sosiaali- ja terveysaseman toimimista jokaisessa kunnassa.

Tieto käy ilmi Vantaan Sanomien ja muiden Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien aluevaalikoneesta, joka aukesi maanantaina.

Vaalikoneeseen on vastannut noin 3 800 ehdokasta ympäri Suomen 14 eri hyvinvointialueella.

Vaalikone kertoo ehdokkaiden kannat muun muassa sote-palvelujen toimipisteiden sijainnista, henkilöstön palkankorotuksista, palvelujen ostamista yksityisiltä tuottajalta sekä vanhusten kotihoidon mahdollisesta hoitajamitoituksesta.

Linkki vaalikoneeseen: Löydä oma ehdokkaasi Vantaan Sanomien aluevaalikoneesta.

Vaalikoneessa kysytään ehdokkailta kantaa väitteeseen: ”Jokaisessa kunnassa pitäisi olla vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava toimipiste, jossa on pysyvä lääkärin vastaanotto”. Vastausvaihtoehdoissa numero 1 tarkoittaa, että ehdokas on täysin eri mieltä, ja numero 5, että ehdokas on täysin samaa mieltä.

Eduskuntapuolueista VKK:n (valta kuuluu kansalle) ehdokkaat ovat voimakkaimmin samaa mieltä väitteen kanssa. Heidän vastaustensa keskiarvo on 4,45. Kaikkien ehdokkaiden vastausten keskiarvo on 3,96.

Vahvasti samaa mieltä väitteen kanssa ovat myös keskustan ja vasemmistoliiton ehdokkaat, joiden vastausten keskiarvo on 4,43.

Joka kunnassa sijaitsevien sote-toimipisteiden kannalla ovat vahvasti myös perussuomalaisten (4,28), RKP:n (4,17) ja kristillisdemokraattien (4,07) ehdokkaat.

Myös SDP:n (3,92) ja nyt-liikkeen (3,86) ehdokkaat ovat jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa.

Eduskuntapuolueista varauksellisimmin väitteeseen suhtautuvat vihreiden (3,49) ja kokoomuksen (3,29) aluevaaliehdokkaat.

Puolueista keskusta on ottanut aluevaaliohjelmassaan selvimmän kannan kysymykseen sote-asemien sijainnista. Keskustan mukaan jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sote-asema.

Muilla puolueilla kanta on moniselitteisempi. Esimerkiksi SDP:n, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ohjelmissa painotetaan, että palvelut on saatava läheltä. Vihreiden ja kokoomuksen ohjelmissa ei oteta kantaa sijaintiin vaan painotetaan palveluiden saavutettavuutta tai saatavuutta.

Vantaa-Keravalta uuteen aluevaltuustoon pyrkii satoja ehdokkaita.

Hyvinvointialueen sisällä voi äänestää ketä tahansa ehdokasta yli kuntarajojen. Vantaalainen voi siis antaa äänensä myös keravalaiselle ehdokkaalle ja toisinpäin.

Vantaa-Keravan tulevaan aluevaltuustoon valitaan 69 valtuutettua. Vaalien varsinainen äänestyspäivä on 23. tammikuuta.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut