Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kipupotilaiden hoidossa on epäkohtia, linjaa apulaisoikeusasiamies vastauksena 913 ihmisen kanteluun – Husissa hoitotakuukaan ei toteudu

Kipupotilaiden hoidossa on Suomessa epäkohtia, linjaa Eduskunnan apulaisoikeusasiamies (AOA) Maija Sakslin tänään tiistaina julkaistussa ratkaisussaan.

Epäkohtia on Sakslinin mukaan terveyspalveluiden riittävyydessä. Erityisesti on pulaa resursseista ja osaavasta henkilöstöstä eivätkä hoitoketjut ole aina sujuvia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella kipupotilas ei edes pääse kipuklinikan hoitoon lakisääteisessä ajassa, selviää Sakslinin ratkaisusta. Tieto perustuu kevään 2021 tilanteeseen. Tuolloin Hus oli Suomen sairaanhoitopiireistä ainoa, jonka kipuklinikalle oli laittoman pitkä jono. AOA pyytää ratkaisussaan, että hoitotakuuta valvova Valvira puuttuu tilanteeseen.

Sosiaali- ja terveysministeriötä Sakslin pyytää ilmoittamaan, millä toimenpiteillä se varmistaa kipupotilaiden hyvän hoidon, riittävät terveyspalvelut ja osaavan henkilöstön riittävyyden perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa sekä tulevilla hyvinvointialueilla.

AOA itse aikoo jatkaa kipupotilaiden oikeuksien toteutumisen seurantaa.

Nyt julkaistun ratkaisun Maija Sakslin teki vastauksena kaikkiaan 913 ihmisen tekemään kanteluun.

Sairaanhoitopiirien kipuklinikat toivat vastauksissaan esiin osaavien ammattihenkilöiden puutteen.

Lähes poikkeuksetta vastauksissa tuotiin esiin myös huoli palveluiden järjestämisestä tulevaisuudessa, kun kivunhoidon erityisosaajat eläköityvät. Sairaanhoitopiirit pitivät haasteellisena myös lähetemäärien kasvamista ja sen vuoksi palveluiden lisäämistä.

Perustuslain mukaan julkisella vallalla on velvoite turvata riittävät terveyspalvelut sekä perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen, Maija Sakslin perustelee ratkaisuaan..

Hän korostaa, että sairaanhoitopiireillä on velvollisuus varata riittävät voimavarat lakisääteisten tehtäviensä hoitamista varten.

Sakslin pitää ymmärrettävänä, että kivun hoidon erikoisosaajien rekrytointi voi olla haastavaa, jos osaavaa henkilöstöä ei ole saatavilla. Hän esittää vakavan huolensa osaavan henkilöstön riittämättömyydestä tällä hetkellä ja osaavan henkilöstön riittävyyden turvaamisesta tulevaisuudessa.