Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatestipaikat ovat ruuhkautuneet pahasti – Vantaalainen voi päästä näytteenottoon nopeammin naapurikunnassa

Epidemia: Koronaviruksen omikron-variantti leviää sellaisella vauhdilla, että Husin testikapasiteetti ei enää riitä. Peijaksen sairaalaan avataan piakkoin toinen näytteenottopiste.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella sijaitsevat koronanäytteenottopaikat ovat ruuhkautuneet pahoin, koska omikron-muunnos tarttuu ja leviää herkästi. Päivittäin todetaan tuhansia tartuntoja eikä testauskapasiteetti enää riitä.

Pelkästään tiistaina Husin ja sen alihankkijoiden näytteenottopaikoissa otettiin yhteensä 12 000 näytettä, kertoo Husin Diagnostiikkakeskuksen vastuualuejohtaja Teija Kaukosalmi-Virtanen.

Positiivisten näytteiden määrä on yli 40 prosenttia kaikista tutkituista testeistä.

Testausta vaikeuttaa myös se, että näytteenotossa ei ole maksimaalista määrää henkilökuntaa sairaustapauksien vuoksi.

– Epidemiatilanne on sellainen, että mikään näytteenottokapasiteetti ei enää riitä, Kaukosalmi-Virtanen toteaa.

Hän muistuttaa, että ihmiset voivat varata koronatestiin ajan mistä tahansa Hus-alueen testauspisteestä. Vapaa aika voi löytyä naapurikaupungista jopa samalle päivälle. Eikä lievissä oireissa, kuten nuhassa, tarvitse lähteä testiin, vaan pysyä kotona parantelemassa itseään.

Vantaan näytteenottopaikat sijaitsevat Myyrmäessä, Veromiehessä ja Tikkurilassa. Niistä vastaa Terveystalo. Lisäksi Husilla on oma testipiste Asolassa.

Asolan testipaikka on Peijaksen sairaalaan pysäköintialueella. Kaukosalmi-Virtanen kertoo, että sairaalan tiloihin, omalla sisäänkäynnillä, on tulossa toinen testipaikka. Se on tarkoitettu aluksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle, ja se avataan mahdollisimman pian.

– Lisäkapasiteettia testaukseen saamme Helsinki-Vantaan lentoasemalta, jossa on supistettu testausta avin maahantuloa koskevan uuden määräyksen mukaisesti.

Tartuntatilanne kuormittaa myös Husin ensihoitoa, päivystyksiä ja 116 117-puhelinpalvelua.