Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Musikaalimylly pyörii koronan varjossa – myyrmäkeläinen lukio joutui ottamaan käyttöön varasuunnitelman

Kulttuuri: Side Shown tammikuinen ensi-ilta siirtyi huhtikuuhun.

Orkesteri soittaa muhkeasti verhon takana, kun Side Show -musikaalin pääosanesittäjät Iris Kovalainen ja Bea Oesch laulavat kuin Broadway-tähdet. Musiikki kuuluu Kulttuuritalo Martinuksen näyttämöltä, jossa harjoitellaan Vaskivuoren lukion vuoden 2022 suuresitystä.

Ensi-illan piti olla 13. tammikuuta, mutta maanantaina sitä siirrettiin viikolla ja heti tiistaina jo kolmella kuukaudella, huhtikuuhun. Kaikki tietävät syyn: koronan omikron-muunnoksen kiivas leviäminen ja siihen liittyvät kokoontumisrajoitukset.

Side Show'ta harjoitellaan silti edelleen täysillä ohjaajana toimivan näyttelijä Tiina Iisalan johdolla.

– Pakko luottaa siihen, että rajoitukset hellittävät. Jos vain pelkää, jäisi tekemättä.

Mukana on noin 80 lukion opiskelijaa ja heidän lisäkseen tuotantoon palkatut monet ammattilaiset ohjaajasta koreografiin ja tuottajaan.

Musikaaliproduktiolle oli tehty koronatilanteen takia varasuunnitelma, joka jouduttiin ottamaan käyttöön.

– Esitys harjoitellaan nyt valmiiksi ja huhtikuussa pääsiäisen neljänä päivänä pidetään lämmitysharjoitukset ennen ensi-iltaa, kertoo tuottaja Jukka Kuronen.

– Olemme varautuneet kuin ammattiteatterissa.

Myös viime vuonna The Addams Family -musikaali jouduttiin siirtämään tammikuusta peräti kesäkuulle.

Viikon lykkäys ei Kurosen mukaan olisi vielä haitannut paljon, mutta esityksen siirtäminen kuukausilla eteenpäin pistää melkein kaiken uusiksi.

Siitä tulee ensinnäkin kuluja. Harjoituksia varten on vuokrattu kalustoa ja nyt sitä pitää varata uudelleen huhtikuulle. Lavasteet joudutaan purkamaan pois ja varastoimaan siksi aikaa, kun ne taas pystytetään uudelleen.

Lisäksi tuotantoon on palkattu ammattilaisia harjoitusten sekä esityksen ajaksi ja heidän kanssaan pitää sopia uusista aikatauluista.

– Tästä kaikesta tulee isot taloudelliset kustannukset, Kuronen toteaa.

Kuinka suuret, sitä Kuronen ei osaa vielä sanoa, mutta ne ovat kymmeniä tuhansia euroja. Nyt toivotaan, että huhtikuussa Martinuksen katsomon saa ottaa täyteen ja ihmiset uskaltavat tulla esityksiin, jotta lipputuloilla voidaan kattaa menetyksiä. Jos esitykset olisi pidetty nyt, katsojia olisi todennäköisesti ollut vähemmän.

Oli koronaa tai ei, Vaskivuoren esityksissä on aina niin sanotut understudyt eli varanäyttelijät, jotka voivat tehdä roolin, jos päänäyttelijät estyvät. Lisäksi on varalla muita pienempien roolien näyttelijöitä.

Esitysten siirto rassaa myös siksi, että se tekee opiskelijoiden keväästä raskaan.

– Heillä on meneillään täydet kurssit samaan aikaan esitysten kanssa, Kuronen kertoo.

Side Shown päätähdet Iris Kovalainen, 17, ja Bea Oesch, 19, puhkuvat silti intoa. Kovalainen tekee Vaskivuoressa ensimmäistä musikaaliaan ja Oesch puolestaan venyttää lukiotaan neljään vuoteen, jotta saa olla mukana vielä yhdessä produktiossa.

Heidät valittiin rooleihin koe-esiintymisen perusteella. Kaksikko esittää yhteenkasvaneita, friikkisirkuksessa esiintyneitä Daisy ja Violet Hiltonia, joiden elämään Side Show perustuu.

Ohjaaja Iisala sanoo, että läpisävelletyssä musikaalissa on paljon hauskaakin, vaikka tarina on tunteikas.

Lue vielä: Vaskivuoren rehtori teki lukiostaan brändin – näin se onnistui

Lue myös: Vuoden vantaalainen teki somehittejä ja toi valoa korona-ankeuteen

Lue myös: Vaskivuoren lukion matematiikan opettaja on Vuoden vantaalainen – Clas Salonen: "Olen mykistynyt"