Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun luistinrata oli suosittu luistelupaikka jo 1960-luvulla – luistelupuku oli monen tytön unelma

Hiekkaharjun isolla luistinradalla kelpasi pyörähdellä sievissä luistelupuvuissa. Onneksi isä tykkäsi ottaa valokuvia, kun Ritva (vasemmalla) luisteli naapurintyttöjen kanssa. Vantaan kaupunginmuseo/Niilo Haiko

Päivi Yli-Karhula

Sopiva pakkanen, Hiekkaharjun urheilukentän luistelurata, kaverit ja iki-ihanat luistelupuvut! Niistä oli viertolalaisen Ritva-tytön talvipäivä tehty.

Isä kyllä jäädytti talvella omankin pihan luistinradan ja joskus myös käytiin luistelemassa Tikkurilassa Työväentalon kentällä.

Usein isä kuitenkin kuljetti autolla omat ja naapurin lapset Hiekkaharjun urheilukentälle luistelemaan. Siellä oli tilaa, sillä kentän koko juoksurata oli jäädytetty. Olikohan se perua siitä, kun pikaluistelussa kilpailleet ja Tikkurilassa urheiluliikettä pitäneet veljekset Martti ja Kauko Salomaa olivat käyttäneet rataa harjoitteluunsa?

Vantaan kaupunginmuseo sai viime talvena kokoelmiinsa lahjoituksena kauniin, sinisen luistelupuvun. Puku tuo terveiset 1960-luvun alusta ja silloin kansakouluikäisen Ritvan talvipäivistä.

Puvun pääntiessä, hihansuissa ja kellotetun helman reunassa on valkoinen tekoturkisreuna. Vyötärönauhan päissä on tekoturkistupsut. Lämpöä pukuun antoi valkoinen tikkivuori. Puvun takana oleva pitkä vetoketju mahdollisti sievän puvun napakan istuvuuden.

Puvussa ei ole tuotelappuja, mutta liikkeestä se on ostettu. Naapurin tytöillä oli samanlaiset puvut, joten yhdessä tuumin ovat äidit hankinnat tehneet.

Yhdenmukaiset luistelupuvut olivat aivan erityisen hieno juttu, sillä useimmiten luisteltiin ihan tavallisissa talvivaatteissa. Mikäpä siinä oli kellohelmapuvussa jäällä pyörähdellessä kuin oikea jääprinsessa!

Myöhemmin Ritva osallistuikin Helsingissä taitoluistelukurssille. Ehkä kipinä siihen oli juuri puvun myötä syttynyt.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut