Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Viekö EräViikingit voiton salibandyn Suomen cupissa? – Vantaalaiset Milla Ylikojola ja Inka Lippojoki ovat mukana ratkomassa mestaruutta

Urheilu: Turussa ratkotaan naisten ja miesten salibandyn Suomen cupin mestaruudet.

Salibandyn cup-mestaruudet ratkaistaan tällä kertaa neljän joukkueen lopputurnauksina. Miehet pelasivat välieränsä jo perjantai-iltana, voittajat kohtaavat finaalissa lauantai-iltana. Aiemmin lauantaina pelataan naisten välierät. Cup-viikonlopun päättää sunnuntai-iltana pelattava naisten finaali.

Naisten välierissä Porvoon Salibandyseura kohtaa helsinkiläisen EräViikingit ja tamperelainen Classic saa vastaansa Turun Palloseuran. Vantaalaisväriä viikonloppuun tuo EräViikinkien kolmikko Inka Lippojoki, Milla Ylikojola ja Elisa Vilhunen. Lippojoella on menossa jo neljäs kausi EräViikinkien liigajoukkueessa, Ylikojolalla kolmas ja mikkeliläislähtöisellä Vilhusella vasta ensimmäinen.

Vuonna 2002 syntyneet Lippojoki ja Ylikojola olivat viime syyskuussa voittamassa Suomelle U19-naisten MM-kultaa. Ruotsi kaatui Uppsalassa pelattujen kisojen finaalissa jatkoajalla.

– Jouduimme odottamaan pitkään, kunnes pääsimme pelaamaan niitä kisoja, puolustaja Ylikojola kertoo koronan vuoksi kolme kertaa siirretystä turnauksesta.

– MM-kulta oli tietysti tavoitteemme. Se toteutui. Olihan se tosi siistiä.

– Hymy tulee vieläkin huulille, kun muistelee niitä kisoja, sitä kokonaisuutta, hyökkääjä Lippojoki sanoo.

T ikkurilalainen Ylikojola ja itähakkilalainen Lippojoki ovat aloittaneet salibandyn Tikkurilan Tiikereissä kymmenisen vuotta sitten, Ylikojola hieman Lippojokea aiemmin. Lippojoki siirtyi sittemmin Tiikereistä suoraan EräViikinkeihin, Ylikojola PSS:n kautta.

– Pelasin siinä välissä Porvoossa kolme kautta, joista viimeisimmän liigassa.

Sekä Ylikojola että Lippojoki hoilasivat viime keväänä Sotungin lukiossa Gaudeamus igituria. Mutta aiemmin keväällä kaksikolla oli tukalat paikat EräViikinkien riveissä. Lappeenrantalainen SaiPa oli pudottaa helsinkiläiset F-liigan B-tasolle. SaiPa johti karsintaa jo voitoin 2–0, mutta EräViikingit pelasti nahkansa voittamalla sen jälkeen kolmesti yhden maalin erolla. Ratkaiseva viides peli venyi voittolaukauskisaan.

Viime kuukausina Mosahallissa Tapanilassa on ollut toinen ääni kellossa. EräViikingit on PSS:n ja TPS:n kanssa kärkikolmikossa, kun liigan runkosarjasta on pelattu noin kaksi kolmasosaa.

– Saimme uusia pelaajia, ja uusi valmennustiimi on tuonut jotain erilaista tähän, Ylikojola sanoo.

Varsinkin Ruotsista EräViikinkeihin palannut, Suomen joukkueessa naisten MM-kisoissakin vastikään mainiosti pelannut Daniela Westerlund on ollut tärkeä osa EräViikinkien uutta ilmettä.

– Valmennus on luonut meille pelitavan, jota vastaan muut joukkueet eivät ole tottuneet pelaamaan. Se on toiminut ainakin tähän asti hyvin, selvittää Lippojoki, jonka oma liigakausi on jäänyt torsoksi nivustulehduksen vuoksi.

– Olin kaksi ja puoli kuukautta sivussa. Nyt olen jo vähintään kahden erän kunnossa.

Cup-viikonloppuun Ylikojola ja Lippojoki lähtevät luottavaisin mielin. EräViikingit on kaatanut tällä liigakaudella vähintään kertaalleen kaikki muut ”Final Fourin” joukkueet.

– Tiedämme siis, että pystymme voittamaan välierässä PSS:n ja sitten finaalivastustajan, kumpi tahansa sieltä tuleekin, Ylikojola sanoo.

– Classic olisi mieluisampi finaalivastustaja, mutta ei sillä ole niin väliä. Pärjäämme kyllä, jos saamme oman pelimme toimimaan.

– Ja periksiantamaton asenteemme auttaa myös, Lippojoki täydentää.

TPS, joka saa viikonloppuna operoida kotikentällään, on tuskin tällä hetkellä kenenkään ihannevastustaja, sillä se on voittanut kahdeksan viimeisintä liigapeliään. Classicin EräViikingit on sen sijaan kaatanut kaikissa kolmessa tämän kauden liigakohtaamisessa.

Cup-huipentuma pelataan Turussa koronarajoitusten vuoksi ilman yleisöä.

– Yleisö on pelien suola ja luo niihin tunnelman. Mutta opimme jo viime kaudella joukkueena luomaan itse tunnelman kannustamalla ja hurraamalla, kertoo Lippojoki.