Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaisäiti kuskaa lapsia Pähkinärinteestä Kivistöön, koska lähimmät päiväkodit ovat täynnä – "Päivähoitotilanne on tällä alueella järkyttävä"

Moni vantaalaisperhe ei toiveestaan huolimatta ole saanut lastaan kotia lähimpänä sijaitsevaan päiväkotiin. Pähkinärinteessä perheensä kanssa asuva Minta Paajamaa kuljettaa lapsiaan Kivistöön asti hoitoon.

Perheen 1,5- ja 2,5-vuotiaiden sisarusten päiväkotitaival alkoi syksyn alussa. Päivähoitohakemus oli jätetty keväällä. Perheen kodin lähellä, kävelymatkan päässä, on useita päiväkoteja. Näistä mistään ei löytynyt paikkoja.

– Pähkinärinteessä on neljä päiväkotia ja yksi perhepäiväkoti sekä Hämevaarassa on yksi päiväkoti. Näistä meille olisi kelvannut mikä vaan. Myös Vapaalassa ja Hämeekylässä on päiväkoteja, jotka olisivat olleet vielä melko lähellä meitä, lyhyt ajomatka, Paajamaa kertoo.

Paajamaa tietää, että moni perhe on jäänyt alueella ilman lähipäiväkotipaikkaa.

Kaupunki tarjosi perheelle päiväkotipaikkoja Myyrmäestä ja Kivistöstä. Perhe päätyi Kivistöön yksityiseen päiväkotiin.

– Kuljetan lapsia autolla, koska bussimatka suuntaansa kestää 45 minuuttia eli koko reissu olisi noin kaksi tuntia. Kuljetus on minun vastuullani, koska miehelläni ei ole ajokorttia. Päiväkoti ei edes osu työmatkani varrelle, vaan lähden aivan toiseen suuntaan, Paajamaa kertoo.

Päivähoitotilanne on tällä alueella järkyttävä.

Minta Paajamaa

Kuljettamiseen kuluvan ajan ja kustannusten lisäksi perhe maksaa yksityisestä päivähoidosta 60 euroa kuussa enemmän kuin kunnallisessa päivähoidossa.

– Tämä päivähoitotilanne on tällä alueella järkyttävä. Meidänkin viereen rakennetaan lisää lapsiperheille sopivia asuntoja, mutta päiväkoteja ei ole ja äitiysneuvolakin poistettiin, Paajamaa sanoo.

Perheelle on tarjottu syksyn aikana myös väliaikaista paikkaa Myyrmäestä.

– Olemme valmiit siirtymään lähipäiväkotiin, mutta en halua pompotella lapsia väliaikaiseen paikkaan, hän sanoo.

Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelän mukaan Länsi-Vantaan tilanne johtuu ennen kaikkea siitä, että Vapaalan päiväkodin toinen rakennus jouduttiin yllättäen poistamaan käytöstä sisäilmaongelmien takia. Lisäksi alueelle suunniteltu yksityinen päiväkoti on viivästynyt.

– Mutta tähän on ensi syksynä tulossa parannus, kun uusi paviljonkipäiväkoti valmistuu, Mäkelä kertoo.

Mäkelä sanoo, että Pähkinärinteen lisäksi Nikinmäen alueella Itä-Vantaalla päiväkodit ovat täynnä. Mäkelän mukaan kaikki hakijat on kuitenkin saatu sijoitettua, vaikka ykköstoivetta ei olisi pystytty toteuttamaan.

Vantaalla ei Mäkelän mukaan tällä hetkellä tilastoida lainkaan, kuinka moni on hakenut ykköstoiveenaan kotia lähimpänä sijaitsevaan päiväkotiin.

– Tietojärjestelmän muutoksen vuoksi tietoa ei ole tällä hetkellä saatavilla, Mäkelä sanoo.

Kaupungilla ei ole myöskään tilastoja siitä, kuinka moni lapsi odottaa tällä hetkellä siirtoa lähipäiväkotiin. Ajantasaista tietoa siitä, mitkä päiväkodit ovat tällä hetkellä täynnä, ei kaupungilla ole myöskään antaa.

Mäkelä kuitenkin arvioi kymmenien perheiden jääneen vaille paikkaa kotia lähimpänä sijaitsevasta päiväkodista.

– Ymmärrän perheen harmin, jos lähipäiväkoti näkyy ikkunasta, eikä siihen pääse. Vantaalla etäisyydet eivät kuitenkaan muodostu kohtuuttomiksi, vaan päiväkoti löydetään useimmiten vähintään parin kolmen kilometrin päästä, Mäkelä sanoo.

Vantaan varhaiskasvatuspäällikkö Kati Timo kertoo, että päiväkotien ruuhkatilanne Vantaalla ei kokonaisuutena ole tällä hetkellä poikkeuksellisen suuri edellisiin vuosiin verrattuna. Myöskään Timon mukaan tarkkoja tilastotietoja ei kuitenkaan ole. Hän myös huomauttaa, että kaikki perheet eivät halua ensisijaisena toiveenaan kotia lähimpänä sijaitsevaan päiväkotiin.

– Monella toki lähin päiväkoti on toiveena, hän toteaa.