Kotisiivoukset ovat kasvattaneet suosiotaan korona-aikana. Kotova-siivousyrityksen yrittäjä Kalle Hämäläinen kertoo yrityksellä olevan yli 300 vakioasiakasta Vantaalla ja muualla Uudellamaalla, pääasiassa pääkaupunkiseudulla.
– Laitoimme yrityksen pystyyn vajaa vuosi ennen kuin korona tuli Suomeen. Maaliskuussa 2020 meillä oli noin 30 asiakasta. Asiakasmäärä on kasvanut koko pandemian ajan, Hämäläinen selvittää.
Kun yritys aloitti, työntekijöitä oli kolme. Nyt työntekijöitä on noin 30. Hämäläisen mukaan 50–60-vuotiaat pariskunnat ovat tyypillisin kotisiivouksien asiakasryhmä.
– Lapset ovat muuttaneet pois kotoa ja lainoja on saatu maksettua. Nämä mahdollistavat taloudellista liikkumavaraa, hän kertoo.
Myös nuoret perheet satsaavat siivouspalveluihin.
– Perheet haluavat monesti lisää vapaa-aikaa ostamalla siivouspalvelun. Lisäksi vanhukset ovat iso asiakasryhmä, koska heillä toimintakyky voi olla rajoittunut. Yksinelävät nuoret ovat kasvava asiakasryhmä erityisesti Helsingin puolella, Hämäläinen kertoo.
Siivoojien arvostus on noussut vuosien varrella.
Susanna Saarela, yrittäjä
Hämäläinen tietää, että asiakkaat vaativat laadukasta siivousta erityisesti tautiaikoina.
– Korona-aikana on huomioitava esimerkiksi siivousjärjestys. Likaa ei myöskään saa levitellä huoneesta toiseen, vaan siivous on tehtävä huolellisesti vaihe kerrallaan, hän sanoo.
Pandemian alussa yritykseltä pyydettiin siivousta järeämmillä puhdistusaineilla, mutta vain muutaman kerran.
– Tavalliset siivousaineet riittävät, kun työn tekee hyvin.
Hämäläinen kokee, että onnistuminen laadukkaassa työssä on tuonut kasvua.
– Me uskomme laatuun ja panostamme hyvään henkilökuntaan. Me emme ole asiakkaalle välttämättä halvin vaihtoehto, koska haluamme maksaa kohtuullisen korvauksen työntekijöillemme, hän sanoo.
Hämäläisen mukaan iso osa asiakkaista sekä myös työntekijöistä on tullut yritykseen puskaradion kautta.
– Kun työhön on oltu tyytyväisiä, siitä on kerrottu eteenpäin. Meille on tullut työntekijöitä myös muilta aloilta.
Hämäläinen sanoo siistijöiden tuntipalkan olevan yleisesti keskimärin 11–12 euroa tunnilta. Kotova maksaa työntekijöilleen 15 euroa tunnilta. Valtaosa työskentelee tuntityöntekijöinä.

Yrittäjä Susanna Saarela Sannan Monipalvelu Oy:stä kokee korona-aikana yritystoiminnan jääneen kasvun puolelle. Saarelan yritys on toiminut kuuden vuoden ajan Vantaalla ja lähikunnissa.
– Uusia asiakkaita on tullut muun muassa etätyöläisistä, jotka haluavat taukoa kotitöistä, kun jo töitä tehdään kotona, Saarela sanoo.
Saarelan mukaan ikäihmisten kotien siivousvastuun ovat joissain tapauksissa ottaneet omaiset suojellakseen läheisiään.
– Ikäihmiset ovat kuitenkin edelleen meillä suuri asiakasryhmä, Saarela kertoo.
Yrityksessä työskentelee kaksi täysiaikaista ja 3–4 osa-aikaista työntekijää. Saarela sanoo, että keikkalaisia on ajoittain vaikea saada. Yritys maksaa keikkalaisille noin 13 euron tuntipalkkaa.
– Siivoojien arvostus on noussut vuosien varrella, josta olen todella iloinen. Olen itse työskennellyt siivojana pitkään ja haluan, että työstä saa asiallisen korvauksen.
Keradur Service Oy:n toimitusjohtaja Jussi Rautavirta sanoo asiakasmäärän kasvaneen tasaisesti läpi korona-ajan. Rautavirran mukaan yrityksen noin 300 kotisiivousasiakkaasta suurin osa on lapsiperheitä. Yrityksen kotikenttä on pääkaupunkiseutu, mutta se toimii myös laajemmin.
– Osa etätyötä tekevistä on korona-aikana halunnut luopua siivouspalvelusta, kun on ajatellut, että se hoituu nyt itsekin. Osa puolestaan on halunnut ottaa siivouksen juuri siksi, kun on itse kotona töissä, Rautavirta sanoo.
Pandemia on tuonut myös haasteita alalle. Rautavirta sanoo, että karanteenit ja taudit ovat saattaneet pidentää vakioasiakkaiden siivousvälejä runsaastikin.
Rautavirta uskoo kotitalousvähennyksen kannustavan entisestään uusia asiakkaita siivouspalveluiden ostoon.