Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jari Kokkonen aloitti perheyrityksessä pakkaajana ja lopetti toimitusjohtajana – katkaravuista liikkeelle lähteneellä vantaalaisyrityksellä on ollut sormensa pelissä niin pizza- kuin sushibuumissa

Uuden vuoden myötä Jari Kokkonen, 56, kertoo tasaavansa hengitystä. Hänen vuosikymmenten urakkansa kalatukku Arvo Kokkonen Oy:ssä on nyt ohi. Firman nimi muuttui Johan i Hallen & Bergfalkiksi (JHB) viime vuonna yrityskaupan viimeistelyn seurauksena.

Kokkonen työskenteli isänsä perustamassa perheyrityksessä täysiaikaisesti vuodesta 1986.

– Ei minua töihin pyydetty. Näin, että tarvittiin jeesiä, ja tässä sitä ollaan!

Kokkonen listaa olleensa yrityksessä pakkaajana, siivoajana, kuljettajana ja osto- sekä myyntitehtävissä. Viimeisimmät 13 vuotta hän luotsasi yritystä toimitusjohtajana.

– Joka ikinen pesti, joka tässä talossa on, on tullut tehtyä, Kokkonen sanoo.

Paljon on matkan varrella muuttunut. Kalatkaan eivät olleet alun perin tukun valikoimassa. Kaikki alkoi toisista merenelävistä.

Rabbe Grönblomin omistama pizzeriaketju Pizzeria N:o 1 tarvitsi katkarapuja tuotteisiinsa 1970-luvun lopulla. Arvo Kokkonen päätti tarttua tilaisuuteen ja perusti tukun niitä varten.

– Sitten joku hurjapää keksi, että sinne voi laittaa simpukoitakin. Otettiin niitä ohjelmaan, ja niin mentiin eteenpäin.

Tukku siirtyi Vaaralaan Helsingin puolelta 1994. Sijainti Kehä III:n varrella on todella hyvä tukun tuotteiden kannalta, kertoo Jari Kokkonen. Lentoasema ja konttiliikennettä hoitava Vuosaaren satama ovat kymmenen minuutin päässä.

– Vantaalla on isoja terminaaleja, jotka hoitavat logistiikkaamme pohjoisimpia kolkkia myöten.

Kokkonen on ylpeä, että kalatukku on ollut monessa asiassa ”etukenossa”, kuten hän asian ilmaisee. Vaikkapa raaka-aineita sushia varten tukku alkoi toimittaa 1990-luvulla. Asiakkaina oli kourallinen japanilaisia ravintoloita Helsingissä, kertoo Kokkonen.

Tuoreita sushiannoksia kaupoissa myytäväksi on valmistettu Vaaralassa 2000-luvun alusta lähtien.

Viime vuosikymmenen puolivälissä kalatukku alkoi tutkia mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen. Yhtiö sai tarjouksen Ruotsista liittyä osaksi tukkujen yhteenliittymää.

– Mukana on kaksi liha- ja kolme kalafirmaa.

Yrityskauppa sai sinettinsä 2019. Tämän myötä lihatuotteet tulivat osaksi Kokkosen valikoimaa.

Perheyrityksestä luopuminen nosti Jari Kokkoselle haikeuden pintaan.

– Meni vähän roska silmään, kuvaa hän henkilöstölle pitämänsä läksiäispuheen tunnelmia.

Kokkonen jatkaa vielä taustaroolissa JHB:n hallituksessa. Muutoin tulevaisuus on auki.

– Virtaa vielä riittää, joten eihän tässä tiedä, mitä keksii.