Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karmeita työoloja, epähygieenistä ruokaa – Espresso Housen työntekijät kertovat Ylellä luultua pahemmista ongelmista: "Tuntui, ettei edes hengelläni ollut merkitystä"

Kahvilaketju Espresso Housen ongelmat ovat laajempia kuin on aiemmin luultu, kertoo Ylen MOT.

MOT-toimituksen haastattelemat keskuskeittiön entiset työntekijät pitävät työoloja pahimmillaan jopa hengenvaarallisina ja tuotteiden hygieniatasoa heikkona. Espresso House myöntää jutussa ongelmat, mutta kertoo ratkaisseensa niitä.

Keskuskeittiö sijaitsee Helsingissä Citycenterin kahvilan kellaritiloissa. Siellä pääosin maahanmuuttajataustaiset työntekijät valmistavat ruokaa 14 kahvilaan pääkaupunkiseudulla. He työskentelevät öisin.

– Missään aiemmassa työpaikassa en ollut kokenut olevani aidosti vaarassa. Nyt tuntui, ettei edes hengelläni ollut merkitystä, sanoo Ylellä Espresso Housessa elokuun loppupuolelle asti työskennellyt Ana-Maria Albastroiu.

Hän kuvailee Espresso Housea uransa pahimmaksi työpaikaksi, jossa ei ole aikaa käydä vessassa tai syödä.

Toinen työntekijä, vietnamilainen vuoropäällikkö, teki Ylen näkemien palkkakuittien mukaan esimerkiksi syyskuussa 191 tuntia töitä.

Keittiössä oli Ylen mukaan myös erittäin huono hygieniataso. Esimerkiksi keittiöön tuleva vesi oli niin likaista, että työntekijät eivät itse uskaltaneet juoda sitä. Silti sitä käytettiin tuotteiden valmistukseen.

Yhden työvuoron aikana pienessä keittiössä valmistettiin Albastroiun mukaan jopa yli 1 500 annosta.

Aluehallintovirasto (avi) on MOTin mukaan tehnyt tiloihin tarkastuksen, mutta tarkastus on tehty päiväaikaan ja aville tuli yllätyksenä, että tiloissa työskennellään öisin ja että toiminta on niin suurta.

Keittiössä yön työskennelleet myös Ylen mukaan kuljettivat tuotteet kahviloihin työvuoronsa päätteeksi.

Kuljettajat joutuivat ajoittain pieniin liikenneonnettomuuksiin. Yhdessä onnettomuudessa pakettiautosta irtosi oikea sivupeili, mutta työnantaja määräsi työntekijät kuitenkin jatkamaan kuljetuksia samalla ajoneuvolla.

Linh Tranin piti ajaa autolla kaksi päivää onnettomuuden jälkeen.

– Kuljetusreittimme kulkee Helsingin keskustassa ja moottoritien kautta Espooseen. On todella vaarallista ajaa ilman peilejä. He ovat täysin vastuuttomia, Tran sanoo.

Lokakuussa 2021 Espresso Housen työntekijöiden huonoista työoloista kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. MOTin selvityksessä paljastui kuitenkin uusia ongelmia.

Espresso Housen Suomen maajohtaja Santtu Hellström kieltäytyi MOTin haastattelusta, mutta lähetti kommentteja sähköpostitse.

Hän myöntää ongelmat, kuten työvoimapulan ja jakeluauton pienet viat, mutta sanoo, että niihin on puututtu.