Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hakunilassa viilataan kuntoon viimeisiä särmiä Suomen cupin kisoja varten – "Vantaalla nähdään pitkästä aikaa huippuhiihtoa"

Urheilu: Tuoreet naisten parisprintin mestarit, Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuu ja Anni Kainulainen hiihtävät ensi viikolla Hakunilassa henkilökohtaisessa kisassa.

Vantaan Hiihtoseuran väen saavat tyytyväisenä hykertelemään viime viikonloppuna Imatralla hiihdetyt SM-kisat. Seuran kaksikko Jasmi JoensuuAnni Kainulainen otti perjantaina naisten parisprintissä mestaruuden, ja Joensuu vielä tuplasi kultasaaliinsa lauantaina naisten 10 kilometrin perinteisellä. Kainulainen oli kolmas.

SM-kullat olivat VHS:lle naisten yleisessä sarjassa ensimmäiset kautta aikojen ja lauantainen Suomen mestaruus Joensuulle ensimmäinen henkilökohtainen yleisessä sarjassa. Miesten Suomen mestaruuksia VHS:lla toki on, mutta niistäkin tuorein on neljän vuoden ikäinen, Anssi Pentsisen Hakunilassa 15 kilometrin vapaalla hiihtotyylillä nappaama.

Viime viikonlopun hiihdoillaan Jasmi Joensuu käytännössä varmisti paikkansa Pekingin olympialaisiin. Myös olympiaedustuspaikka olisi VHS:n naisille historiallinen saavutus.

Joensuun ja Kainulaisen tuore SM-menestys on mitä parhainta markkinointia Suomen cupin kisoille, joita VHS isännöi ja emännöi ensi viikolla Hakunilassa.

– Sekä Joensuu että Kainulainen hiihtävät ensi viikolla Hakunilassa henkilökohtaisessa kisassa, tietää VHS:n toiminnanjohtaja Satu Kalajainen kertoa.

Järjestäjäseura on Vantaan Suomen cupissa liikkeellä laajalla rintamalla.

– Naisten viestiin saamme 3–4 joukkuetta, miesten viestiin ainakin kaksi, Kalajainen kertoo.

Miesten kymppi ja naisten vitonen hiihdetään tiistaina, viestit keskiviikkona. Kaikki ovat vapaan hiihtotavan lähtöjä. Tiukentuneista ja lähitulevaisuudessa mahdollisesti vielä lisää tiukentuvista koronarajoituksista huolimatta VHS uskoo saavansa ottaa ulkoilmatapahtumaansa yleisöä.

– Viime vuonna ei voinut ottaa. Jos nytkään ei voi, se olisi meille taas kolme neljä nollaa pois viivan alle jäävän luvun perästä, Kalajainen toteaa.

– Ja onhan yleisöllä tosi iso merkitys kisafiiliksen kannalta.

Hiihdon Suomen cupia on kisattu Vantaalla vuodesta 2012. VHS järjestää tapahtuman nyt kymmenettä kertaa. Ensimmäisen kerran lumisia itävantaalaisia maisemia nähtiin tv-ruudussa suorana vuonna 1990. Tämänvuotinen kisa on jo 23:s Hakunilan laduilta televisioitava hiihtokilpailu. Joukossa on ollut Suomen cupin lisäksi muun muassa SM-kisoja sekä cupin edeltäjiä, Miljoonaliigaa ja Hiihtoliigaa.

Vantaan osakilpailu on nyt neljäntenä peräkkäisenä vuonna Suomen cup -kalenterissa poikkeus: se hiihdetään arkena iltavalaistuksessa.

– Tietysti arki-iltoina on normaalitilanteessakin yleisöä vaikeampi saada paikalle kuin viikonloppuna. Mutta meille tämä arkikisa joka vuosi nykyään työnnetään, Kalajainen naurahtaa ironisesti.

Toissa vuonna tuli vaakasuoraan vettä, viime vuonna vaakasuoraan lunta.

– Nyt on luvassa noin viiden asteen poutainen pakkaskeli, myhäilee järjestelytoimikunnan puheenjohtajana paria poikkeusta lukuun ottamatta joka kerta toiminut Seppo Räty.

– Huippuhiihtäjiemme mukana oloa on silti vaikea etukäteen ennustaa. He passaavat yleensä ilmoittautumistaan viime hetkeen.

– Vantaalla nähdään nyt joka tapauksessa pitkästä aikaa huippuhiihtoa, ja jos ei terävin huippu ole paikalla, se avaa muille mahdollisuuksia, näkee Kalajainen houkutustekijän.

Ratamestari Juha Savolainen on taas tiimeineen loihtinut Hakunilan urheilupuistoon ihanteelliset olosuhteet niin Suomen cupin kisaan kuin kuntoilijoillekin. Suomen cupissa hiihdetään 2,5 kilometrin lenkkiä, jonka naiset kiertävät kaksi ja miehet neljä kertaa.

Hakunilan urheilupuistossa tiistai-iltana 18.1. ja keskiviikkoiltana 19.1. maastohiihdon Suomen cupin kilpailut. Tiistaina naisten 5 km (v) ja miesten 10 km (v), keskiviikkona viestit.