Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko lapsen laittaa kouluun, täytyykö testiin mennä? Näin Vantaalla tulee toimia, jos perheessä on korona

Monessa perheessä pohditaan parhaillaan, kuinka toimia, jos joku perheenjäsenistä on sairastunut koronaan. Vantaan Sanomat pyysi vastauksia Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkydöltä.

Perheessä on yhdellä koronatartunta. Kuinka kauan positiivisen testituloksen saaneen henkilön tulee olla eristyksessä?

– Positiivisen koronatestituloksen saaneen henkilön tulee olla eristyksessä 10 vuorokautta. Jos oireet jatkuvat 10 vuorokauden eristyksen jälkeen, tulee olla kotona niin pitkään, että on oireeton. Eristyksen lyhentämistä viiteen vuorokauteen ollaan suunnittelemassa, mutta se ei ole vielä voimassa.

Pitääkö perheenjäsenten jäädä karanteeniin, jos kotona joku sairastaa koronaa? Voiko siis lapsi mennä kouluun ja puoliso töihin?

– Tällä hetkellä karanteeneja ei määrätä. Rokotettu ja oireeton puoliso voi mennä töihin. Kannustan kuitenkin käyttämään kasvomaskia koko ajan. Oireeton lapsi voi mennä kouluun, vaikka ei olisi rokotettu. Kannustan tekemään kotitestejä. Jos on pieniäkään oireita, tulee jäädä kotiin.

Soitetaanko tartunnanjäljityksestä, jos on saanut positiivisen testituloksen?

– Tartunnanjäljityksen toimintatapaa on muutettu Vantaalla siten, että koronaan sairastunut saa positiivisen koronatestituloksen jälkeen ohjeet heti tekstiviestitse ja linkit nettisivuillemme. Soittoa tartunnanjäljityksestä ei siis enää tule, vaan eristykseen tulee jäädä itse, kun saa positiivisen testituloksen.

Jos positiivinen koronatartunta on todennettu kotitestillä, tuleeko käydä virallisessa testissä?

– Ei. Tällä hetkellä viralliset testit ovat vain esimerkiksi terveydenhuollon henkilökuntaa varten. Poikkeuksena ovat henkilöt, jotka tarvitsevat eristystodistuksen, jolloin täytyy hakeutua viralliseen testiin Husin testipisteisiin tai yksityiseen testauspisteeseen.

Jos kotona joku perheenjäsenistä sairastaa koronaa, tuleeko muut perheenjäsenet testata kotitestillä?

– Kotitestejä kannattaa käyttää. Jos on oireeton ja rokotettu, kotitestiäkään ei välttämättä tarvitse tehdä.

Olen sairastunut koronaan, tuleeko minun hakeutua lääkäriin?

– Lieväoireisen koronan voi sairastaa kotona. Lääkäriin tulee hakeutua, jos sairastuu vakavammin, eikä pärjää kotona.