Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STM laati ohjeet koronan kotitestiin – Näissä tapauksissa positiivinen tulos tarpeen varmistaa

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) suosittelee koronan kotitestiä erityisesti niille, joilla on lieviä koronavirustartuntaan sopivia oireita ja alle 12-vuotiaille oireisille sekä samaan aikaan hänen vanhemmilleen ja sisaruksilleen.

STM suosittelee lisäksi, että oireettomat koronavirukselle altistuneet tekevät kotitestin vähintään kaksi kertaa kolmen päivän välein.

– Kotitestien herkkyys oireisen taudin toteamisessa on parhaimmillaan kohtuullisen hyvä, suosituksessa todetaan.

Jos kotitestitulos on positiivinen, siihen tulee suhtautua STM:n mukaan samoin kuin virallisella testillä saatuun tulokseen. Hänen tulee pysyä kotona eli eristää itsensä ja minimoida kontaktinsa. Lisäksi hänen on mahdollisuuksien mukaan kerrottava tuloksestaan niille, joiden kanssa hän on ollut kontakteissa 2–3 vuorokautta ennen testiä.

Tiedotteessa muistutetaan, että negatiivinen testitulos ei sulje pois sitä, että henkilöllä olisi korona. Taudinaiheuttajasta riippumatta oireisen tulee välttää kontakteja.

STM:n suosituksen mukaan positiivista testitulosta ei automaattisesti ole tarvetta aina varmistaa terveydenhuollossa tehdyllä testillä. Tiedotteessa listataan syiksi positiivisen kotitestituloksen varmistamiseen terveydenhuollossa muun muassa tarve eristys- tai karanteenipäätökseen ja sen mukaiseen päivärahaan, tarve saada tulos koronapassia varten, vakavat oireet, riskiryhmään kuuluminen, raskaus tai työskentely hoito- tai hoivatyössä.

Ministeriö suosittelee kuitenkin edelleen virallista testiä paikallisen testauskapasiteetin puitteissa. Suosituksessa muistutetaan, että kotitestaus ei saa viivästyttää vakavasti sairaan potilaan hakeutumista hoitoon eikä riskiryhmään kuuluvan henkilön hakeutumista viralliseen koronatestaukseen.

Suosituksen on tehnyt STM:n asettama koronatestausvalmiuden asiantuntijaryhmä.