Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Täysin kunnossa olevia työvälineitä vähän, selvisi viranomaisen valvonnassa – Vuosittain satoja välineiden aiheuttamia työtapaturmia

Työsuojeluviranomaiset tekivät viime vuonna noin 200 työvälineiden kunnon tarkastusta eri puolilla Suomea. Täysin kunnossa olevia työvälineitä havaittiin valvonnassa vain vähän, kertoo aluehallintovirasto (avi) tiedotteessaan.

Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen mukaan vuosittain sattuu satoja nostolaitteiden tai muiden työvälineiden aiheuttamia työtapaturmia. Avi teki tarkastuksia, jotta tähän saataisiin parannusta.

– Työvälineiden riittävät, säännölliset huollot ja tarvittavat kunnossapitotoimet jätetään tekemättä tai ne tehdään vasta, kun se on aivan välttämätöntä toimintojen jatkumisen turvaamiseksi. Samalla laiminlyödään valmistajien antamia huolto- ja kunnossapito-ohjeita. Huoltokirjaan, jos sellainen ylipäätään on, ei merkitä tehtyjä toimenpiteitä eikä huoltokirjaa pidetä työvälineen mukana, luettelee työsuojelutarkastaja Ari Pulli.

Hän muistuttaa, että työvälineen oikealla ja riittävällä huollolla ja kunnossapidolla työvälineen turvallisuus, työtehokkuus ja työn suorittamisen mielekkyys paranevat.

Tarkastuksilla työnantajille annettiin ohjausta työvälineen toimintakunnon varmistamisesta, varoituslaitteista ja merkinnöistä, työvälineen käyttö- ja huolto-ohjeiden puuttumisista sekä koneiden hallintalaitteiden toimivuudesta.

Työsuojeluviranomaiset jatkavat kuluvana vuonna työvälineiden valtakunnallista valvontaa ja lisäävät työvälineiden tarkastuksia.

– Tarkastukset tehdään ennalta ilmoittamatta pistoluonteisesti. Työnantajaan pyritään vaikuttamaan niin, että työvälineiden säännöllisillä huolloilla ja kunnossapidolla työvälineiden käyttäminen on työntekijöille turvallista, jatkaa Pulli.