Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL päivitti koronan testaus- ja karanteeniohjeitaan – Toimi näin, jos olet oireinen

Lievien koronavirusoireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä alueilla, joilla tartunnanjäljitystä ei ole mahdollista tehdä kattavasti. Oireisien tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden päivän ajan, ohjeistaa nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tämä suositus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia.

Tiedotteessa neuvotaan, että jos on perusterve ja on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. THL kuitenkin suosittelee välttämään vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Jos kotikunnan ohje koronavirustestiin hakeutumisesta poikkeaa tästä THL:n suosituksesta, tulee noudattaa paikallista ohjetta. Jos saa terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, eristykseen tai karanteeniin liittyen, tulee niitä noudattaa tämän THL:n ohjeen sijaan.

THL muistuttaa, että halutessaan voi tehdä kotitestin. Oireisena on tärkeää, että välttää kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen.

Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, THL suosittelee välttämään kontakteja, kunnes on ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asuu tai on muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa THL neuvoo:

– Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.

-– Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.

– Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos on täysin oireeton, voi mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.

– Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

Lisäksi THL neuvoo, että sairastumisesta tulee kertoa henkilöille, joihin on ollut läheinen kontakti. Lisäksi tulee pyytää tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa.

Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Tietyissä tilanteissa terveydenhuollon testiin on THL:n mukaan edelleen syytä hakeutua. Jos on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

– Terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai

– Työskenteleet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai

– Työskentelee missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai

– Kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai

– On raskaana