Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt | Keskiaikaisesta talovanhuksesta löytyi 1300-luvun kolikoita – Oliko kyseessä taitavasti piilotettu uhrilahja?

Vanhin kirjallinen tieto Länsisalmen Gubbackan kylästä on vuodelta 1347. Vain muutama kymmenen vuotta nuorempia ovat kylän arkeologisilta kaivauksilta löytyneet kolme brakteaattia. Brakteaatti on yksipuolisesti lyöty kolikko. Gubbackan brakteaateista yksi tunnistettiin Albert Mecklenburgin aikaiseksi, vuosien 1363 ja 1370 välillä lyödyksi kolikoksi.

Kolikot olivat luultavasti tippuneet rakennuksen lattialankkujen välistä, sillä ne löytyivät vanhan asuintalon perustuksista. Saman rakennuksen perustuksista löytyi myös 1500-luvun lopulle ajoittuvaa lasia sekä keramiikkaa. Lisäksi perustuksista löytynyt luun kappale ajoitettiin 1400-luvun jälkipuoliskolle.

Löytöjen valossa talo oli ollut pitkäikäinen. Se näyttää olleen käytössä 1300-luvun puolivälin tietämiltä ainakin 1500-luvun loppuun, eli noin 250 vuotta. Hyvälaatuisista hirsistä rakennettu talo oli siis pitänyt pintansa vuosisadasta toiseen. Se on paljon verrattuna moneen nykyrakennukseen.

Mitä kolmella brakteaatilla sitten sai? Ne eivät olleet kovin arvokkaita. Esimerkiksi kanasta joutui pulittamaan kokonaisen kasan, eli 72 brakteaattia. Ne ovat kuitenkin ajalta, jolloin kolikot olivat vasta vakiinnuttamassa asemaansa maksuvälineenä ja niillä saattoi myös olla muita merkityksiä.

Saattaa hyvin olla, että brakteaatit eivät suinkaan olleet tippuneet lattiarakoon vahingossa, vaan tietoisesti piilotettu talon alle jonkinlaisena uhrilahjana.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.