Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kunnat jakautuvat kahteen hyvinvointialueeseen, mutta yhteistyötä halutaan jatkaa – "Toimivaa rakennetta ei kannata rikkoa"

Hyvinvointialue: Valittavien aluevaltuustojen on hyväksyttävä yhteistoimintasopimus.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, jonka pelastuskeskus sijaitsee Vantaalla, koostuu yhteensä kahdeksasta kunnasta. Kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa tammikuussa 2023, sen jäsenkunnat jakautuvat kahteen eri hyvinvointialueeseen.

Vantaa ja Kerava muodostavat oman hyvinvointialueensa ja Hyvinkää, Järvenpää, Tuusula, Mäntsälä, Nurmijärvi sekä Pornainen kuuluvat Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeseen.

Pelastuslaitoksen valmistelujohtaja ja pelastuspäällikkö Jussi Rahikainen kertoo, että muualla maassa pelastuslaitosten alue säilyy entisellään tai niitä yhdistetään isommiksi.

– Me olemme ainoa, jossa (pelastuslaitos) pitäisi jakaa.

Sitä ei kuitenkaan haluta tehdä, koska kahdeksan kunnan yhteinen pelastuslaitos toimii hyvin.

– Toimivaa rakennetta ei kannata rikkoa, Rahikainen sanoo.

Se on myös kustannustehokasta.

Yhteistyön jatkamista varten valmistellaan yhteistä pelastuslaitosta ja laaditaan yhteistoimintasopimusta.

– Molempien hyvinvointialueiden valtuustojen pitää hyväksyä sopimus. Mielellään jo kevään aikana.

Tammikuussa valittavat aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuussa, mutta Rahikaisen mukaan he eivät voi jäädä odottamaan päätöksiä. Valmistelut on tehtävä ajoissa, sillä pelastuspalvelujen täytyy toimia ilman katkoksia. Siitäkin huolimatta, että järjestelyvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille vasta vuoden 2023 alussa. Hätäkeskuksen toiminta jatkuu nykyisellään.

Rahikaisen toive aluevaltuutetuille on, että he ymmärtävät pelastuslaitoksen rahantarpeen.

– Sosiaali- ja terveyspuolen osuus budjetista on 98 prosenttia ja meidän kaksi prosenttia. Me tarvitsemme sen kaksi prosenttia. 1,5 prosenttia ei riitä pitämään yllä palvelutasoa, hän tähdentää.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen menot ovat tänä vuonna noin 42 miljoonaa euroa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut