Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeriön päätös oli pettymys – Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen toiminnan aloitus voi olla vaarassa

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valmistelijat pettyivät sosiaali- ja terveysministeriön antamaan rahoituspäätökseen. Hyvinvointialueen toiminnan aloitus voi valmistelijoiden mukaan jopa vaarantua päätöksen takia.

Päätös koskee hyvinvointialueen valmistelu- ja siirtymäkaudelle myönnettävää rahoitusta, jolla toteutetaan tieto- ja viestintätekniikan (ict) välttämättömät muutokset.

Hyvinvointialueen valmistelijat ovat sitä mieltä, ettei valtiolta saatava rahoitus tule riittämään. Osa vaadittavista muutoksista on hyvin kriittisiä ja jopa lakisääteisiä.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkydön mukaan rahoituksella ei voida toteuttaa kaikkia tarvittavia muutoksia niin, että järjestämisvastuu saadaan siirrettyä potilaiden sekä työntekijöiden kannalta turvallisesti hyvinvointialueelle.

– Teemme kunnianhimoisesti parempaa sote-palvelukonetta, se ei saa jäädä tekniikasta, kuten ict:stä kiinni, Aronkytö lausuu.

Ict ei ole ainoa murheenkryyni.

– Suurimmat haasteet ovat kuitenkin lopuksi muualla, hyvien ammattilaisten saamisessa, heidän työn onnistumisen turvaamisessa sekä raikkaan kulttuurin ja tekemisen meiningin luomisessa, Aronkytö sanoo.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lasketaan tarvitsevan valtionavustusta ict-uudistukseen valmistelu- ja siirtymäkauden aikana noin 45 miljoonaa euroa. Ministeriö myönsi 7 723 000 euroa. Saatu valtionavustus kattaa siis noin 17 prosenttia arvioiduista kustannuksista.

Aronkytö toteaa, että aikataulun kireyden ja rahoituksen riittämättömyyden vuoksi hyvinvointialueelle joudutaan rakentamaan ict-kokonaisuus hyvinvointialueen kuntien pirstaleisista jäännöksistä ja osittain jo kehityksen jalkoihin jääneistä ratkaisuista.

Hyvinvointialueen valmistelujohtaja Mikko Hokkanen totesi Vantaan Sanomille aiemmin tällä viikolla, että henkilöstöasioiden sekä tieto- ja viestintätekniikan valmistelussa "aikataulupaine on kova".

– Hyvinvointialueen tietohallinnon rakentaminen on valtava työ. Laitteita pitää hankkia, sopimuksia kilpailuttaa ja esimerkiksi talous- ja HR-ratkaisut rakentaa tyhjältä pöydältä, Hokkanen lausui.

Rahoitusta voi hakea myöhemmin lisää, mutta se tulee valmistelijoiden mukaan liian myöhään. Puolet haetusta rahoitustarpeesta tarvitaan heti.