Aiempaa useampi vantaalainen on hakeutunut terveysyhtiöiden maksulliseen koronatestiin – Yritysten testihinnoissa on tuntuvia eroja

Vantaalaiset ovat hakeutuneet viime aikoina aiempaa enemmän yksityisten yhtiöiden maksullisiin koronatesteihin.

Taustalla ovat testauksen tarpeessa olevien suuri määrä ja se, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin maksuttomia testejä tarjoavat paikat ovat ruuhkautuneet.

Vantaan Sanomat kartoitti, paljonko koronatestit maksavat muutamassa Vantaalla toimivassa terveysyhtiössä, joiden testitulokset tallentuvat Omakanta-verkkopalveluun.

Näytteenottohinnoissa on tuntuvia eroja.

Koronatestaukseen käytetään ensisijaisesti PCR-testejä, joissa otetaan yleensä nenä-nielunäyte. Tulokset valmistuvat useimmiten 1–2 päivässä. Myös antigeeni-pikatestit ovat yleistyneet.

Vantaalla eniten yksityisiä testipaikkoja on 9 Lives Ensihoito Oy:llä. Ne sijaitsevat Koivukylässä, Martinlaaksossa, Aviapoliksessa ja Helsinki-Vantaalla.

Yhtiön liiketoimintajohtaja Timo Palo kertoo, että toimipisteissä on nyt talvikampanja ja ruuhkaa on välillä ollut. Kampanjan avulla yhtiö pyrkii helpottamaan oireellisten pääsyä testiin.

– Koivukylässä ja Martinlaaksossa PCR-testin hinta on 100 euroa tammikuussa.

Jos testin perusteena on koronaan liitetty oire, Kela korvaa asiakkaalle 100 euroa PCR-testistä ja käynti on käytännössä ilmainen.

Pikatesti maksaa 79 ja Kela-korvattuna 43 euroa.

Helsinki-Vantaalla ja Aviapoliksessa 9 Livesilla on kalliimmat hinnat: pikatesti maksaa 79 mutta PCR 135 euroa. Palo perustelee korkeampaa hinnoittelua sillä, että matkustajat ovat erityyppinen kohderyhmä kuin oireiset.

– Matkustaminen ei ole missään nimessä yhteiskunnan korvattavaa toimintaa.

Kela ei korvaa matkustusta varten tehtyjä testejä.

Palo kertoo, että yhtiön testihinnat ovat yleisesti laskeneet korona-aikana.

Terveystalolla on testauspisteet yksityisasiakkaille Myyrmäessä ja Flamingossa. PCR-testi maksaa 198 ja Kela-korvattuna 98 euroa. Pikatestin hinta on 163 ja korvattuna 127 euroa.

– Hinnat ovat pysyneet viime keväästä asti samoina, sanoo Terveystalon viestintäjohtaja Anne Alarotu.

Mehiläisessä oireellinen pääsee testiin Tikkurilan kahteen testipaikkaan digiklinikan tai hengitystieinfektioklinikan lähetteellä, kertoo yhtiön liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf.

– PCR-testin hinta on 249 euroa, joka maksaa Kela-korvauksen jälkeen 149 euroa. Pikatesti maksaa 165 ja Kela-korvattuna 129 euroa.

Oireettomille on erilaiset hinnat ja palvelupolku, eikä Kela korvaa testejä: PCR maksaa 153 aikuisille ja 129 euroa alaikäisille sekä pikatesti aikuisille 123 ja alaikäisille 99 euroa.

Aavan markkinointi- ja viestintäjohtaja Pauli Waroma kertoo, että yhtiöllä on testausta Aviapoliksessa ja lentoasemalla. Samaan konserniin kuuluva Pikkujätti tekee koronatestejä lapsille Myyrmannissa.

– Nyt kun hallitus on kiristänyt rajoituksia ja tautia on paljon liikkeellä, testattavia on tullut meille paljon, Waroma sanoo.

PCR:n hinta Aavan asiakkaalle on 189 ja Kela-korvattuna 89 euroa. Pikatestin todistuksineen saa lentokentällä 139 eurolla. Jos vähintään kaksi saman seurueen jäsentä tulee testiin, hintaa kertyy 127 euroa per henkilö.

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut