Urheilu: Vantaa Divingin Anni Paloheimo ja Odessa Käck ovat osoittaneet, että heillä on monenlaisia taipumuksia.
Liikkuvuutta, avaruudellista hahmotuskykyä, räjähtävyyttä, rohkeutta, voimaa, pitkäjänteisyyttä ja perfektionismia. Niitä kaikkia vaaditaan hyvältä uimahyppääjältä, jos on uskominen Vantaa Divingissa valmentavaan Taina Karvoseen. Ja miksipä ei olisi.
Karvonen ylsi viitisen vuotta sitten päättyneellä omalla pitkällä aktiiviurallaan EM-finaaliin metrin ponnahduslaudalla ja kolmen metrin parihypyissä.
Karvosen henkilökohtaisia valmennettavia ovat nyt Anni Paloheimo ja Odessa Käck, jotka edustivat Suomea nuorten MM-kilpailuissa Ukrainan Kiovassa joulukuun alussa.
Vantaanlaaksolainen Käck, 16, eteni B-ikäsarjan metrin ponnahduslaudan alkukilpailuista finaaliin ja oli siinä seitsemäs.
– Se on toistaiseksi paras saavutukseni. Kilpailuista jäi tosi hyvä fiilis, Käck, MM-kisojen ensikertalainen iloitsee.
EM-kisoissa hän on niin ikään ollut finaalissa, ja viime vuonna irtosi yhden metrin laudalta Pohjoismaiden mestaruus.
Viimeisissä nuorten kisoissaan kilpaillut Paloheimo, 18, oli Kiovassa A-ikäsarjan kolmen metrin ponnahduslaudan kisassa finaalin 12:s. Kisojen kolmas suomalainen, helsinkiläistä Uimahyppyseura Tiiroja edustava Lauren Hallaselkä oli kahdeksas. Paloheimon ja Käckin oli tarkoitus kilpailla Kiovassa myös parihypyissä eli syncrossa, mutta Käckin selän rasitusmurtuma sotki suunnitelmat.
A-ikäsarjassa ovat normaalisti 16–18-vuotiaat, B-ikäsarjassa 14–15-vuotiaat. Mutta koska kisoja oli koronan vuoksi siirretty vuodella, katsottiin ikäsarjajako nyt vuoden 2020 perusteella. Käck jatkaa menestysjahtia nuorten sarjoissa, Paloheimo siirtyy nyt aikuisten sarjaan. Paloheimon parhaaksi saavutukseksi nuorten sarjoissa jäi syncron EM-pronssi Helsingistä 2018 yhdessä Hallaselän kanssa.
– Samana vuonna olin nuorten MM-kisoissa yhden metrin laudalla B-ikäsarjassa seitsemäs, kertoo espoolainen Paloheimo, joka on harrastanut uimahyppyjä jo 12 vuotta.
– Olin käynyt vanhempieni kanssa uimahallissa ja nähnyt siellä uimahyppääjiä. Olin halunnut mennä kokeilemaan. Vanhempani sitten ilmoittivat minut alkeisryhmään Mäkelänrinteen uintikeskukseen.
Uimahyppyseura Tiirojen valmentaja bongasi Annin alkeiskurssilta ja pyysi liittymään seuraan.
– Sille tielle jäin. Puolitoista vuotta sitten vaihdoin Vantaa Divingiin.

Uimahyppääjien kuivaharjoittelussa on muun muassa voimatreeniä ja akrobatiaa. Yksi kilpailusuoritus eli hyppy metrin tai kolmen metrin ponnahduslaudalta veteen ei kestä kuin pari sekuntia. Se lieneekin siinä mielessä urheilulajeista nopein.
– Uimahypyt on vaativa laji sekä fyysisesti että henkisesti, Paloheimo korostaa.
– On voitettava pelkonsa ja pystyttävä tekemään monenlaisia hyppyjä eri suuntiin.
Paloheimon mielipiteen allekirjoittaa sellaisenaan myös Käck, joka aloitti uimahyppyharrastuksen viisivuotiaana.
– Näin uimahyppääjiä uimakoulussa ollessani. Halusin kokeilla. Kotiin päästyäni sanoin heti, että uimahypyt ovat minun juttuni, kertoo alusta asti Vantaa Divingia edustanut Käck.
– Kaksi melko erilaista tyyppiä urheilijoina, luonnehtii valmentaja Karvonen kultakimpaleitaan.
– Anni vaatii itseltään todella paljon eikä ole oikeastaan koskaan tyytyväinen suorituksiinsa. Valmentajana joudun kaivamaan positiiviset asiat esiin. Odessa on parempi löytämään ilonaiheet itse.
Sekä Paloheimo että Käck käyvät Mäkelänrinteen urheilulukiota, Paloheimo kolmatta ja Käck ensimmäistä lukuvuottaan. Lukujärjestykseen on tietysti upotettu myös uimahyppyharjoittelua. Kaksikko harjoitteleekin yhtä usein Mäkelänrinteen uintikeskuksessa kuin Tikkurilan uimahallissa.
Jos korona suo, on tänäkin vuonna kilpailukalenterissa sekä MM- että EM-kilpailut niin aikuisille kuin nuorillekin. Niinpä Paloheimon ja Käckin tiivis harjoittelu jatkuu tästedeskin selkein tavoittein.