Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

"Tehohoitoluvut eivät ole vielä hälyttävät" – Prosentti Vantaan väestöstä sairastuu nyt koronaan joka päivä, ja sairaalahoidossa olevien määrä uhkaa kasvaa

Pandemia: Noin sata vantaalaista koronapotilasta on hoidettavana Vantaan ja Husin hoitopaikoissa.

Koronavirus leviää Vantaalla ja muualla pääkaupunkiseudulla ennennäkemätöntä vauhtia: noin prosentti vantaalaisista eli 2 000 ihmistä sairastuu koronaan joka päivä.

– Valitettavasti on todettava, että terveydenhuollon kantokyky on uhattuna, sanoi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen mediainfossaan perjantai-iltapäivänä.

Kaupunki arvioi, että koronatilanne heikkenee edelleen Vantaalla lähiviikkoina, tautitapausten määrä pysyy ennätyskorkealla ja sairaanhoidon tarve kasvaa.

Terveysalan henkilöstö on kovilla. Terveydenhuoltoa kuormittaa entisestään se, että melkein 10 prosenttia alan työntekijöistä on jatkuvasti sairaana koronan tai muun syyn takia.

Pahenevan koronatilanteen takia kaupunki siirtää väkeään kiireettömistä terveyspalveluista hoitamaan koronapotilaita ja vauhdittamaan rokotuksia. Vantaa on myös perustanut hoitopaikkoihinsa koronaosastoja ja varautunut uusien osastojen perustamiseen.

– Hoitotakuuta ei voida nyt noudattaa kiireettömissä palveluissa. Kriittiset toiminnot hoidetaan, Viljanen summasi.

Nykyisillä tautiluvuilla kymmeniä vantaalaisia olisi kuollut viikossa keväällä 2020.

Lue lisää: Vantaa karsii kiireettömiä sosiaali- ja terveyspalveluja: työntekijöitä siirretään kriittiseen hoitotyöhön – "Tilanne on juuri nyt vakava"

Väki sairastaa koronan tyypillisesti varsin lievänä, mutta satakunta vantaalaista on kuitenkin sairaalahoidossa taudin takia. Sairaalahoidossa olevien määrä uhkaa myös lähitulevaisuudessa kasvaa.

Tuoreimpien tietojen mukaan Vantaan ja Husin ympärivuorokautisissa hoitopaikoissa oli 81–134 vantaalaista koronapotilasta päivässä 4. ja 10. tammikuuta välisenä aikana.

Viime maanantaina Husin sairaaloissa hoidettiin kuuttatoista vantaalaista koronapotilasta, joista kuusi ihmistä oli tehohoidossa.

– Tehohoitoluvut eivät ole vielä hälyttävät. Tässä näkyy kaiken kaikkiaan se, että rokotukset suojaavat, Viljanen totesi.

Viljasen mukaan myöskään koronaan kuolleiden vantaalaisten määrä ei ole viime aikoina noussut aiemmasta: yksittäisiä kuolemia on ollut viime kuukausina.

– Nykyisillä tautiluvuilla kymmeniä vantaalaisia olisi kuollut viikossa keväällä 2020 (jolloin väestöä ei ollut vielä rokotettu), Viljanen sanoi.

Pandemia-aikana kaikkiaan 120 vantaalaista on menehtynyt koronan takia.

Korona leviää Vantaalla varsinkin nuorten aikuisten joukossa.

– Koronaluvut eivät ole vielä huipussaan. Tulemme näkemään nykyistä korkeampia ilmaantuvuuslukuja, ja sairaita tulee lisää, Viljanen arvioi.

Viimeisin ilmaantuvuusluku on Vantaalla jo yli 4 000, kun muualla maassa se on keskimäärin reilu 1 000.

Ilmaantuvuusluku tarkoittaa koronavirustapausten määrää 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Hyvä uutinen on se, että rokotekattavuus on parantunut Vantaalla viime aikoina selvästi. Rokotusaikoja on nyt myös hyvin tarjolla.

– Kolmannet rokotukset etenevät ennätysvauhtia: jo 33,4 prosenttia (12 vuotta täyttäneistä) on saanut sen, Viljanen kertoi.

Kaksi koronarokotetta on saanut 79,7 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä vantaalaisista.