Viikonloppu on vihkimisiin ylivoimaisesti suosituinta aikaa, mutta naimisiin pääsee koska vain – Helmikuu tarjoilee houkuttimeksi kolme hauskaa kakkosnolla-päivämäärää

Nyt siihen on taas tilaisuus. Nimittäin hauskan ja helposti muistettavan päivämäärän ikuistamiseen vaikkapa kihla- tai vihkisormuksiin. Kuluvan 2022-vuoden eteen tarjoutuu helmikuussa lisää kakkosia kolmena päivänä, eli 2.2., 20.2. ja 22.2.

Siviilivihkimistä mielivät vantaalaiset tosin voivat spesiaalipäiville kysellä vain mahdollisia peruutuspaikkoja Digi- ja väestötietovirastosta. Päivät ovat olleet virka-aikana toimitettaviin vihkimisiin jo jonkin aikaa täyteen buukattuja. Ilta-aikoja voi myös tiedustella, mutta ne ovat maksullisia.

Vantaan kirkkoihin on kakkosia viliseville päiville tehty kaksi vihkivarausta, toinen 20. päivän sunnuntaille Pyhän Laurin kirkkoon ja toinen 22. päivän tiistaille Tikkurilan kirkkoon.

– Kumpikin varaus on tullut jo useampi kuukausi sitten, Tikkurilan seurakunnan pappi Sanna Heikurinen tietää.

Vihkimistä tai avioliiton siunaamista lähiaikoina suunnitteleville olisi siis erityispäivämäärinä vielä tilaa. Helmikuun toisellekin päivälle vihkivaraus onnistuu, kunhan ottaa asiasta yhteyttä seuraavan puolentoista viikon sisään.

– Avioliiton esteiden tutkintaa on pyydettävä viimeistään seitsemän päivää ennen vihkimistä. Helmikuun toisen päivän kohdalla tarkoittaa siten tammikuun 26. päivää, Heikurinen selvittää.

Heikurisen 14-vuotisen pappiskokemuksen aikana kertyneiden havaintojen mukaan erityispäivämäärät sinänsä eivät useinkaan ole merkittävin vihkialttarille vetävä tekijä.

– Ennemminkin vihkipäivä voi olla muuten merkityksellinen. Silloin on vaikkapa ensi kerran tavattu tai menty kihloihin, hän toteaa.

– Jos naimisiin menoa on jo paljon pohdittu, mutta päätöstä ei ole tehty, hauska päivämäärä toki saattaa vauhdittaa sitä.

Vantaalla järjestettiin viime vuonna 223 kirkollista vihkimistä. Lauantai on edelleen häiden vietossa kirkkaasti suosituin, vain viidennes vihkipareista asteli avioon muina viikonpäivinä. Toissavuonna muina päivinä vihkimisten osuus oli vieläkin vähäisempi, 16 prosenttia.

– Viime vuosina on moninaistunut se tapa, miten ihmiset erilaisia perhejuhlia järjestävät, mutta kynnys mennä vaikkapa keskiviikkona puoleltapäivin naimisiin on edelleen aika korkea, Heikurinen muotoilee.

–  Olemme yrittäneet tuoda esille sitä, että naimisiin pääsee hyvin helposti. Papin ja kanttorin lisäksi kirkkovihkimiseen saa seurakunnalta tarvittaessa kaksi todistajaakin.

Hän kertoo, että kahtena koronavuonna on usea pari kokenut helpottuneisuutta mahdollisuudesta mennä pienimuotoisemmin naimisiin.

– On voinut ikään kuin luvallisesti kutsua pienemmän määrän juhlavieraita.

Pappi, ja aikataulujen sopiessa kanttorikin, voi tulla myös kotiin tai juhlapaikalle.

– Tällainen on jonkin verran yleistynytkin.

Heikurisen mukaan erilaisia toiveita pyritään joustavasti toteuttamaan, mutta haasteellisia ovat ajat kello 21:n jälkeen ja hyvin varhaiset aamut, jolloin vastaan tulee jo tiloihin ja eri ammattikuntien työvuoroihin kuuluvia asioita.

– Ja vaikka me papit ja kanttorit olemme työajattomia, emme mekään ihan 24/7-tyyliin pysty palvelemaan.

Paitsi silloin tällöin.

– Taannoin eräs kollegani kävi viideltä aamulla suorittamassa vihkimisen Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Lue myös:

Edessä kaikkien aikojen hääruuhka? – "Eräs pari siirsi hääjuhliaan niin monesti, että ehti jo erota", kertoo ravintolayrittäjä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut