Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranne- ja lonkkamurtumia, nilkkavammoja, ruhjeita – pääkallokeli on näkynyt Peijaksen päivystyksessä

Kaatumisen takia vammoja saaneita vantaalaisia on tullut viime aikoina Peijaksen sairaalan päivystykseen enemmän kuin normaalisti talviaikaan.

Syynä ovat erityisen liukkaat kelit. Paikoin kävelytiet ovat muistuttaneet luisteluratoja.

Peijaksen sairaalan ylilääkäri Mikko Holmberg kertoo, että viime päivinä päivystykseen on tullut kymmenkunta liukastunutta potilasta päivittäin. Holmbergin mukaan kyse on varsin normaalista kaatuneiden potilaiden määrästä liukkailla talvikeleillä.

– Toistaiseksi ei ole noussut esille mitään odottamatonta. Kokemuksen mukaan jäisillä keleillä liukastumisen vuoksi päivystykseen joutuvien määrä voi kuitenkin nopeasti moninkertaistua, Holmberg huomauttaa.

Päivystykseen tulleilla liukastuneilla on tyypillisesti ranne- tai lonkkamurtuma, nilkkavamma tai ruhjeita kehossaan.

Peijaksessa päivystyspotilaina on ollut viime päivinä kaikenikäisiä, mutta suurin osa vakavampia vammoja saaneista on ikäihmisiä.

Asianmukaiset nastakengät ovat tarpeen, ja iäkkäillä liikkumisen tukivälineet ovat tärkeitä.

– Lonkkamurtumia on etenkin iäkkäillä, ja ne vaativat leikkauksen, useiden päivän hoidon osastolla ja kuntoutuksen. On hyvin harvinaista, että rannemurtumiin tarvittaisiin leikkausta tai osastohoitoa. Niihin riittää kipsituenta, Holmberg selvittää.

Holmberg painottaa hyvien talvivarusteiden tärkeyttä jäisillä keleillä.

– Asianmukaiset nastakengät ovat tarpeen, ja iäkkäillä liikkumisen tukivälineet ovat tärkeitä. Yleinen varovaisuuskin on paikallaan.

Holmbergin mukaan Peijaksen päivystyksessä ole juuri näkynyt se, että liukkaat kelit olisivat aiheuttaneet tavallista enemmän lievempiä vammoja tuottaneita kolareita. Vakavimpien kolareiden potilaat kiidätetään Husin alueelta Töölön sairaalaan.

Liukastuneet ovat kuitenkin työllistäneet Peijaksen päivystystä, joka on jo valmiiksi kuormittunut etenkin koronapandemian takia. Holmbergin mukaan myös potilaiden jatkohoitoon pääsy on ollut aiempaa vaikeampaa, koska eri osastoilla on ollut henkilöstöpulaa.