Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pääministeri Sanna Marinilla on lämpimiä muistoja Vantaalta – "Ulkoilin isoäitini kotitalon läheisyydessä hänen mäyräkoiransa kanssa"

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) oli tarkoitus piipahtaa Tikkurilassa ja Vantaan Sanomien jututettava perjantaina 14. tammikuuta. Pahenevan koronatilanteen vuoksi Tikkurilan vierailu peruttiin ja Vantaan Sanomat tapasi Marinin etäyhteydellä.

Vantaa ja erityisesti Tikkurila ovat tamperelaiselle pääministerille tuttuja.

– Nyt jo edesmennyt isoäitini asui Tikkurilassa. Ulkoilin isoäitini kotitalon läheisyydessä hänen mäyräkoiransa kanssa. Myös muita sukulaisiani on asunut Vantaalla, ja heidän luonaan on tullut usein vierailtua. Minulla on Vantaalta paljon lämpimiä muistoja, Marin kertoo.

Pääministeri analysoi Vantaata myös virallisemmin.

– Vantaa on hyvin vetovoimainen kaupunki, jonne muuttaa joka vuosi paljon väkeä. Se näkyy nostokurkien määrässä. Esimerkiksi juuri Tikkurilan alue on kehittynyt aivan valtavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana ja varmasti tulee tulevaisuudessakin kehittymään, Marin kommentoi.

Pääministeri nimeää Vantaan vahvuuksiksi läheisyyden Helsinkiin, toimivat lähipalvelut sekä laajan työpaikkaverkoston, johon myös lentokentän alue kuuluu.

Vantaalla on elinvoimaisuutta, jota kaupunki itse on vahvistanut.  

– Vantaalla on elinvoimaisuutta, jota kaupunki itse on vahvistanut.  

Marin kertoo Vantaan olevan hänelle läheinen myös niiltä ajoilta, jolloin hän toimi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ja muissa luottamustehtävissä Tampereella.

–  Kutoskaupunkien yhteistyö, jossa Vantaakin on mukana, on ollut äärimmäisen tärkeää ja hyvää. Vantaalla ja Tampereella on enemmän yhteistä, kuin ehkä ajattelemmekaan.

Jotta Vantaan vetovoima säilyisi, pääministeri toivoo Vantaalla onnistuttavan tehtävässä, joka on muidenkin kuntien työlistalla.

On varmistettava, että kunnille soteuudistuksessa jäävät tehtävät ja palvelut toimivat yhteen hyvinvointialueille siirtyvien sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen kanssa.

– Haasteita tulevina vuosina on muun muassa hyvinvointialueiden ja kuntien välille jäävissä rajapinnoissa. Pitää huolehtia, että ihmisten asiat tulevat kokonaisvaltaisesti hoidetuksi.

Kuntien ja hyvinvointialueiden välille jäävistä rajapinnoista Marin mainitsee esimerkkinä työllisyyspalvelut.

– Kunnille siirretään entistä enemmän työllisyydenhoitoon liittyviä palveluja, ja sosiaalipuoli tulee jatkossa kokonaisuudessaan olemaan hyvinvointialueella. Ihminen tulee nähdä kokonaisuutena, ja näiden palveluiden tulee toimia hyvin yhteen.

Toisena esimerkkinä pääministeri nostaa esiin kouluterveydenhuollon ja koulupsykologipalvelut, jotka ovat hyvinvointialueen vastuulla, mutta fyysisesti kuntien kouluissa.

– Pitää huolehtia, ettei synny turhia hallinnon rajoja. Näitä ammattilaisia tulee kuulla koulujen arjessa kuten on tähänkin asti kuultu.

Tikkurilan vierailu olisi ollut osa aluevaalikampanjaa. Pääministeri Marin toivoo, että aluevaalien merkitys ymmärretään, vaikka vaalit tulevat nopeasti kuntavaalien jälkeen eikä vaalihuumaa koronan takia ole.

– Aluevaalit ovat äärettömän tärkeät, koska nyt päätetään ihmisten peruspalveluista ja päättäjistä, jotka tulevat rakentamaan nämä tulevat hyvinvointialueet.

Vaikka äänestysaktiivisuus jäisi matalaksi, Marin ei usko, että kyse olisi äänestäjien protestista.

– Ehkä kyse on enemmänkin siitä, että tiedetäänkö, mistä asioista näissä vaaleissa päätetään, löydetäänkö oma puolue, löydetäänkö oma ehdokas ja ymmärretäänkö, mitä vaihtoehtoja eri puolueet tarjoavat.

Marin katsoo, että on päättäjien tehtävänä tarjota äänestäjille kaikki se informaatio, jota he äänestyspäätöksensä tueksi tarvitsevat.