Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi takavarikoi rikollisryhmältä peräti 116 kiloa amfetamiinia – lajissaan yksi Suomen suurimmista salakuljetustapauksista

Itä-Uudenmaan poliisi on tutkinut erittäin mittavaa amfetamiinin maahantuontia. Huumerikoksista epäillään yhteensä 16:ta suomalaista ja virolaista henkilöä.

Poliisi on paljastanut erittäin mittavan amfetamiinin salakuljetustapauksen.

Suomalais-virolaisen rikollisryhmän epäillään hankkineen Hollannista useassa erässä 165 kiloa amfetamiinia, jotka oli tarkoitus levittää Suomeen.

– Kyseisen määrän katukauppa-arvo Suomessa olisi ollut yli neljä miljoonaa euroa, kertoo tutkintaa johtaneen Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Mikko Minkkinen tiedotteessa.

Ennen kiinnijäämistään rikollisryhmä ehti levittää Suomeen noin 50 kiloa tästä 165 amfetamiinikilosta.

Viime syyskuussa poliisi takavarikoi ryhmän hankkiman huume-erän, joka sisälsi 113 kiloa amfetamiinia ja 103 grammaa kokaiinia.

– Takavarikko on yksi suurimpia, ellei suurin yhdellä kertaa tehty amfetamiinitakavarikko Suomen poliisin tutkimien rikostapausten yhteydessä, Minkkinen selvittää.

Suomeen levitettäväksi tuodusta yli 50 amfetamiinikilosta poliisi onnistui takavarikoimaan noin kolme kiloa.

Kaikkiaan poliisi sai rikollisryhmältä haltuunsa noin 116 kiloa amfetamiinia, joka vastaa noin 580 000 käyttöannosta.

Amfetamiinin maahantuonnin järjestäneeseen rikollisryhmään epäillään kuuluneen kuusi henkilöä.

Ryhmän johtajina sekä amfetamiinin tilaajina ja omistajina epäillään toimineen kaksi vuosina 1991 ja 1992 syntynyttä suomalaismiestä.

Esitutkinnan perusteella kaksikko on kerännyt huumeostoihin tarvittavat rahat ja vaihtanut ne kryptovaluutaksi, jolla amfetamiinierät maksettiin niiden toimittajalle Hollantiin.

Huume-eriä on maksettu muun muassa toisen pääepäillyn hallinnoiman logistiikkayrityksen varoilla.

Muut ryhmän jäseniksi epäillyt ovat Viron kansalaisia, joista osa asuu Suomessa. Heidän epäillään toimineen ryhmässä salakuljetuksen järjestäjinä ja osin myös amfetamiinin säilyttäjinä ja levittäjinä.

Rikollisryhmän jäsenten lisäksi kokonaisuuteen liittyy 10 muuta henkilöä, joita epäillään törkeistä huumausainerikoksista tai niihin liittyvästä avunannosta ja rahanpesusta.

Poliisin mukaan rikoskokonaisuudessa on useita poikkeuksellisia piirteitä.

Tutkinnassa on tehty laaja kansainvälistä yhteistyötä ja hyvin tiivistä yhteistyötä Etelä-Suomen syyttäjälaitoksen syyttäjien kanssa. Poliisi ja syyttäjät tekivät tiivistä yhteistyötä Europolin sekä Hollannin ja Viron poliisin kanssa.

Myös suurin, 113 kiloa amfetamiinia sisältänyt huumausaine-erä onnistuttiin takavarikoimaan erittäin tiiviin kansainvälisen viranomaisyhteistyön tuloksena.

Poikkeuksellista viranomaisyhteistyössä oli se, että Hollannin poliisi välitti ajantasaista tietoa havainnoistaan Suomen poliisille kohdistaessaan tarkkailua rikollisryhmän jäseniin Hollannissa.

Saatujen tietojen perusteella poliisi pystyi Suomessa tekemään päätöksiä toimenpiteistä, jotka Hollannin viranomainen toteutti Suomen poliisin pyynnöstä.

Tämä johti takavarikkoon ja salakuljettajaksi epäillyn henkilön kiinniottoon.

Hollannissa salakuljetuksen järjestäneistä henkilöistä kaksi otettiin kiinni Viron ja Suomen poliisin yhteistyön avulla heti heidän palattua Hollannista Viroon.

Tämän jälkeen rikollisryhmän johtajiksi epäillyt, amfetamiinin tilanneet suomalaiset otettiin kiinni Suomessa.

Erikoista jutussa on se, että kaksi kiloa ryhmän maahantuomasta amfetamiinista epäillään salakuljetetuksi Suomesta Viroon. Yleensä suunta on esitutkintojen perusteella ollut päinvastainen.

Laajasta kansainvälisestä yhteistyöstä huolimatta rikoskokonaisuuden tutkintaa on johtanut Itä-Uudenmaan poliisilaitos.

– Yhtä lukuun ottamatta kaikkia rikoksista epäiltyjä henkilöitä koskeva esitutkinta on suoritettu ja saatettu syyteharkintaan Suomessa. Jutun tutkinta kesti yli puoli vuotta ja esitutkintamateriaalia kertyi yhteensä noin 3 500 sivua. Esitutkinta valmistui ja siirtyi syyteharkintaan tämän viikon alussa, summaa Minkkinen.