Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun Anni Kainulainen siirtyi Vantaan Hiihtoseuraan, uudenlaista menestystä alkoi kertyä – "Uskon pystyväni perinteisen kympillä vielä parempaan"

Urheilu: Kainulainen aikoo yltää maailmancupin pisteille.

Ennen Vantaan Hiihtoseuraan siirtymistään Anni Kainulainen edusti kymmenen vuoden ajan Hämeenlinnan Hiihtoseuraa. Erivärisiä viestin SM-mitaleita hänelle oli kertynyt 11, joista kolme kultaista.

– Vaihdoin aikanaan jämsäläisestä Kaipolan Vireestä Hämeenlinnaan hyvän viestijoukkueen perässä. Kun Laura Mononen päätti viime kauden jälkeen lopettaa kilpauransa ja Maija Hakala satsata enemmän työelämään, viestiporukkamme hajosi. Ajattelin, että Vantaan Hiihtoseura olisi minulle hyvä vaihtoehto. Niin oli ajateltu Vantaallakin, Kainulainen hymyilee.

– Yhteinen sävel löytyi tosi nopeasti. Tunsin ennestään tosi hyvin esimerkiksi Marjaana Pitkäsen ja Hennariikka Rahkolan ja monia muitakin jonkin verran. Oli tärkeää kokea itsensä tervetulleeksi tuttujen hiihtäjien seuraan.

Myös VHS:n Kalmer Trammin valmennettavaksi pääsy oli Kainulaiselle tärkeä tekijä.

– Hän pitää kesäisin ja syksyisin paljon valmennusleirejä. On iso plussa, että pääsee treenaamaan kovatasoisessa porukassa.

Kainulainen, 29, on syntyisin Kuivaniemeltä Pohjois-Pohjanmaalta.

– Kymmenvuotiaana muutin perheeni mukana sieltä Jämsään ja 15-vuotiaana urheilulukioon Jyväskylään. Jatkoin lukion jälkeen Jyväskylässä Kauppakorkeakoulussa. Se on hiihtäjälle hyvä kaupunki. Sen vuoksi sinne aikanaan muutin ja sinne Laajavuoren kupeeseen olen jäänyt asumaan. Virallisesti olen tosin edelleen jämsäläinen mutta käytännössä jyväskyläläinen, kertoo kauppatieteiden maisteri Kainulainen.

Viime tiistaina ja keskiviikkona Kainulainen edusti uutta seuraansa ensimmäistä kertaa sen ”omissa” kisoissa, Vantaan Suomen cupissa Hakunilassa. Hän oli 5 kilometrin henkilökohtaisessa vapaan kisassa 14:s. VHS:n Jasmi Joensuu voitti. Viestissä Kainulainen hiihti hopealle sijoittuneessa VHS:n ykkösjoukkueessa avausosuuden.

Kainulaisella on kokemusta maailmancupin kisoistakin. Pistesijoille hän ei ole vielä päässyt. Mutta alkutalvesta Rukan sprintissä oli jo lähellä.

– Jäin vain kaksi sekuntia pistesijasta eli 30:n sakista.

Sekä henkilökohtaiset että parisprinttimitalit Kainulaiselta aiemmin uupuivat. Mutta vuosi 2022 alkoi upeasti. Tammikuun toisena viikonloppuna Kainulainen ja Jasmi Joensuu hiihtivät SM-kisoissa Imatralla ensin parisprintissä VHS:lle sen kaikkien aikojen ensimmäisen naisten mestaruuden, ja sitä seuraavana päivänä Joensuu otti 10 kilometrin perinteisellä hiihtotavalla ensimmäisen henkilökohtaisen SM-kultansa. Kainulainen tuli samalla matkalla kolmanneksi. Se oli Kainulaisen ensimmäinen henkilökohtainen SM-mitali.

– Imatralla molemmat kisat menivät etukäteisodotuksiini nähden yläkanttiin, Kainulainen myhäilee.

– Parisprintti vähän painoi henkilökohtaisessa kisassa. Parhaimmillani uskon pystyväni perinteisen kympillä vielä parempaan, mutta onneksi olin riittävän hyvä, että pronssi irtosi.

Imatralta puuttui Suomen terävin kärki.

– Kisa hiihdetään niiden kesken, jotka paikalla ovat. Olen tyytyväinen, että kun tuli mahdollisuus ottaa mitali, käytin tilaisuuden hyväkseni.

Aivan täysipäiväinen hiihtäjä Kainulainen ei ole. Hän työskentelee osa-aikaisena Bitcomp Oy:ssä, joka on yksi hänen sponsoreistaan.

– Teen talouspuolen hommia etänä. Sopii hyvin tähän kuvioon. Nimikkeeni on business controller.

Kainulaiselle tulee tämän vuoden elokuussa 30 ikävuotta täyteen.

– Ainakin ensi talven hiihdän vielä. Maailmancupin pisteille aion yltää. Sen verran on tasoa saatava edelleen nostettua. Olen tähänkin asti pystynyt joka kausi hiihtämään vähän paremmin kuin edellisenä. Se tuo motivaatiota.

Maailmancupin pisteitä on seuraavan kerran jaossa heti olympialaisten jälkeen helmikuun lopussa Lahdessa.

– Siellä on perinteisen kymppi. Se on hyvä matka minulle. Huhtikuun alussa Rovaniemellä SM-kisoissa hiihdetään viestit. Se on tietysti toinen tärkeä tämän kauden jäljellä olevista kisoista.