Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Hakkilan kivisilta muistuttaa menneestä ajasta Tikkurilantiellä

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmissa on paljon kuvia, joiden maisema on muuttunut tunnistamattomaksi. Joskus kuvista voi löytää maamerkkejä, jotka ovat säilyneet samanlaisena jo vuosikymmenten, jopa vuosisatojen ajan. Yksi näistä maamerkeistä on Hakkilan ja Jokiniemen kaupunginosat yhdistävä Hakkilan kivisilta Tikkurilantiellä.

Ennen Hakkilan kivisillan rakentamista Keravanjoen ylitti vaarallisen huonokuntoinen puusilta. Vuonna 1897 kunta päätti lunastaa uutta siltaa varten tarvittavat maapalstat tohtorinna Natalie Crohnsilta ja insinööri Robert Huberilta. Kivisilta rakennettiin insinööri Herman Norrménin piirustusten mukaan ja se valmistui 1898. Silta oli osa Suurta Rantatietä eli Kuninkaantietä.

Vantaan kaupunginmuseon kuvassa hakkilalaiset Beijan ja vähän huonosti erottuvat Helmi ja Ebba ovat istahtaneet joen rantaan nauttimaan keväästä 1918. Kuvanottohetkellä silta on vasta 20 vuotta vanha ja alueella on vain vähän rakennuksia.

Kolmikon vieressä olevaa saunaa ei enää ole, mutta taustalla häämöttävä uusi Stenkullan talo löytyy vieläkin Kunnaantieltä.

Kivisilta on asemakaavassa suojeltu eikä häviä ympäristön muutoksista huolimatta. Voimme näin yli sata vuotta myöhemmin istahtaa samalle paikalle kevätretkelle kuin Beijan, Helmi ja Ebba, sillä alue on nykyään Jokiniemen Muinaispuistoa, jonka infotaulut kertovat yhden Suomen laajimman tunnetun kivikautisen asuinpaikan historiasta.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.