Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luvaton rakentaminen keskeytti työt Askistossa ja Vapaalassa – Vantaan rakennuslakimies: "Näistä jää kiinni"

Rakennusvalvonta: Lainmukaisuuden valvominen varmistaa, että myös turvallisuutta ja terveellisyyttä koskevia määräyksiä noudatetaan.

Rakennusvalvonta keskeytti työt askistolaisessa omakotitalossa joulukuussa. Talossa oli ryhdytty tekemään muutostöitä ilman vaadittavaa rakennuslupaa.

Lupa puuttui muun muassa lvi-töiltä ja julkisivumuutoksilta, mutta esimerkiksi vesikaton materiaalin saa vaihtaa ilman lupaa.

Askistolaiskiinteistön omistajalta ei saatu määräaikaan mennessä vastinetta, ja nyt kaupunkiympäristölautakunnan lupajaosto on pitänyt tarkastusinsinöörin keskeyttämismääräyksen voimassa. Kiinteistön omistajalle on määrätty 320 euron maksu rakennustöiden keskeyttämispäätöksestä.

Työmaasta on myös tehty ilmoitus poliisille esitutkinnan aloittamiseksi.

Tapaus on melko harvinainen Vantaalla, mutta ei poikkeuksellinen. Kaupungin rakennuslakimies Tommi Hietanen kertoo, että luvatonta rakentamista tapahtuu jonkin verran.

– Rakennustöiden keskeyttämisiä on jo pitkän aikaa ollut enintään viisi kappaletta vuodessa, hän sanoo.

Se oli selkeästi lainvastaista ja tarkoitus oli saada rahallista hyötyä vuokratulojen maksimoinnilla.

Hietanen sanoo, että valvonnalla on tarkoitus huolehtia rakentamisen lainmukaisuudesta.

– Se luonnollisesti sisältää turvallisuutta ja terveellisyyttä koskevien määräysten noudattamisen.

– Rakennusvalvonta haluaa varmistaa, että rakennuksen muutostyöt eivät vaaranna tulevien asukkaiden terveyttä.

Ja kun kaikilta vaaditaan samaa, se on myös tasapuolista.

Räikein viime aikojen luvaton rakentamiskohde Vantaalla on ollut Vapaalassa, jossa paritalon toiseen päätyyn tehtiin neljä lisähuoneistoa.

– Se oli selkeästi lainvastaista ja tarkoitus oli saada rahallista hyötyä vuokratulojen maksimoinnilla, Hietanen toteaa.

Tapauksesta on tehty poliisille ilmoitus esitutkinnan aloittamiseksi. Jos se etenee oikeuteen asti, rakentamisrikkomuksesta voi saada sakkoa.

Lue myös: Tarkastajan käynti paljasti yllätyksen Vantaalla: Omistaja rakensi huoneistoonsa neljä vuokra-asuntoa vessoineen ja keittiöineen – sai niskaansa 6 000 euron uhkasakon

Hietanen sanoo, että useimmiten poliisille ilmoitetuista rikkomuksista ei tule seuraamuksia, sillä poliisi ei ehdi tutkia ilmoituksia. Ne jäävät pinon alimmaisiksi. Hän ei muista viime vuosilta pääkaupunkiseudulta tapausta, jossa viranomaisen tekemä tutkintapyyntö olisi johtanut tuomioon.

Vapaalan paritalotapauksessa lupajaosto määräsi huoneiston omistajalle tuhansien eurojen juoksevan uhkasakon vauhdittamaan kiinteistön palauttamista ennalleen.

Lue myös: Grillikatoksen rakentaminen vaatii luvan – huvimajan ei

Luvatonta rakentamista valvoo ja kitkee pääasiassa valvontatarkastaja, joka kiertelee Vantaalla. Myös naapureilta tulee ilmoituksia, ja tarkastusinsinöörit pitävät silmänsä auki.

Juuri tarkastusinsinööri huomasi ohimennessään Askiston tuoreimman tapauksen, ja samalla tavalla huomattiin, että Petikossa sijaitseva autoliike oli muuttamassa julkisivuaan luvattomasti. Muutostyö näkyi Kehä kolmoselle.

– Näistä jää kiinni, Hietanen sanoo.

Tietenkään ihan kaikki tapaukset eivät tule ilmi.

– Jos rakentamisesta tai muutoksesta ei ole aiheutunut häiriötä tai niistä ei ole tullut ilmoitusta naapureilta ja ne ovat olleet olemassa kauan, ne jäävät huomaamatta.

– Luvattomasta rakentamisesta saattaa jäädä kiinni esimerkiksi silloin, kun kiinteistöä myydään eikä rakennus enää vastaakaan kaikilta osin myönnettyä lupaa, Hietanen jatkaa.

Kuntalaisilta rakennusvalvontaan tulee eniten ilmoituksia epäsiisteistä pihoista, joilla esimerkiksi varastoidaan tavaraa tai irtaimistoa. Tällaiset ilmoitukset ovat korona-aikana selvästi lisääntyneet, kun ihmiset viettävät paljon aikaa kotona.