Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona vie päiväkotien henkilökuntaa sairauslomalle – Vantaa on ryhtynyt poikkeustoimiin

Varhaiskasvatus: Toistaiseksi ei ole näkyvissä, että kokonaisia päiväkoteja jouduttaisiin sulkemaan, sanoo Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelä.

Vantaan on pitänyt turvautua poikkeustoimiin varhaiskasvatuksen henkilöstön koronatartuntojen ja muiden sairauspoissaolojen takia. Kaupunki joutui lyhentämään viime viikolla muutaman päiväkotinsa toiminta-aikoja.

– Päiväkodit suljettiin iltapäivällä tunti tai reilu tunti normaalia aiemmin. Aukioloaikojen lyhentämisestä ei koitunut vanhemmille suurta haittaa, kertoo Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelä.

Vantaa joutui myös sulkemaan yhden asukaspuistonsa, yhden kerhonsa ja yhden avoimen kohtaamispaikkansa viime viikon lopulla, koska näistä vapautuvia työntekijöitä tarvittiin lakisääteisessä palvelussa. Suljetut palvelut ovat toimintaa, jota laki ei velvoita.

Henkilöstöpulaa on koetettu ratkoa myös tekemällä sisäisiä siirtoja päiväkotien välillä.

– Poissaolot jakautuvat varsin epätasaisesti eri yksiköiden kesken.

Noin 10–15 prosenttia Vantaan 2 300 päiväkotityöntekijästä on ollut viime aikoina sairauslomalla.

Sijaisia on saatu kohtuullisesti muttei niin paljon kuin tarvittaisiin.

– Tilannetta on helpottanut se, että myös suuri osa lapsista on ollut poissa. Viime viikolla neljäsosa lapsista oli pois, maanantaina kolmekymmentä prosenttia, Mäkelä selvittää.

Vantaa on pyrkinyt lisäksi hyödyntämään henkilöstöpalveluyhtiö Seuren sijaisia henkilöstövajeen takia.

– Sijaisia on saatu kohtuullisesti muttei niin paljon kuin tarvittaisiin. Korona näkyy Seuressakin.

Mäkelän mukaan vantaalaiset päiväkodit pystyivät toimimaan suhteellisen normaalisti maanantaina poissaoloista huolimatta.

Vantaa oli kuitenkin varautunut siihen, että päiväkotien aukioloaikoja on lyhennettävä ja kerhoja suljettava tällä viikollakin.

– Päivähoito pystytään kyllä järjestämään turvallisesti. Ei näytä siltä, että toiminta olisi uhattuna, Mäkelä arvioi.

Mäkelän mukaan näköpiirissä ei ole myöskään, että Vantaalla jouduttaisiin sulkemaan kokonaisia päiväkoteja henkilöstön poissaolojen vuoksi.

– En usko, että siihen joudutaan. Tosi paljon pitäisi olla väkeä pois, että näin kävisi, hän sanoo.