Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalien jälkipuinti: Kokoomus vei voiton, äänestysprosentti puhuttaa – "Aluevaalit eivät ilmeisesti kiinnostaneet miehiä hevon heinää"

Vaalit: Kokoomusvaikuttaja vakuuttaa, että lupaukset pidetään. Perussuomalaisissa myönnetään rujo tappio.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vaalit voittanut kokoomus puhui kampanjan aikana valinnanmahdollisuuksien lisäämisestä sote-palveluissa. Vantaan kokoomuksen puheenjohtaja Mika Kasonen vakuuttaa, että lupaukset pidetään.

– Päätavoitteena kokoomuksella on laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaaminen kaikille asuinpaikasta ja tulotasosta riippumatta. Kannatamme sitä, että valinnanvapautta lisäävät palvelusetelit tukevat nykypalveluita.

Ennen vaaleja puhuttiin myös turhien hallintohimmeleiden välttämisestä. Kasonen jatkaa puhetta hallinnosta vaalien jälkeen.

– Sote-uudistuksen lähtökohtana ei saa olla hallinto, vaan pitää oikeasti keskittyä parempiin palveluihin. Tärkeää on pitää huolta myös siitä, ettei hyvin toimivaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kokonaisuutta lähdetä pilkkomaan.

Vantaan ja Keravan vertauslukukilvan voittaja, 1 848 ääntä kerännyt kokoomuslainen kansanedustaja Sari Multala katsoo tehokkaan hallinnon rakentamisen olevan aluevaltuuston ensimmäinen tehtävä.

– Meidän tulee saada palvelut siirrettyä hyvinvointialueelle, jotta niiden kehittäminen ja ohjaaminen on mahdollista. Muutosvaihe tulee saada vietyä lävitse sujuvasti niin, ettei se juurikaan näy palveluita käyttävien arjessa.

Äänestysprosentti ei ole mistään kotoisin.

Multala korostaa yhteistyön tärkeyttä tulevan aluevaltuuston työssä.

– Olemme kyenneet Vantaalla tekemään hyvää yhteistyötä SDP:n ja muiden puolueiden kanssa. Kun katson vaalitulosta, uskon tuon yhteistyön jatkuvan myös hyvinvointialueella.

Vantaan demareiden puheenjohtaja Visa Tammi komppaa Multalaa ja kehuu aiempaa yhteistyötä.

– Vantaalla on paljon porukoita ja niin tulee olemaan myös aluevaltuustossa. Myös kahden isoimman ryhmän tulee kyetä tekemään yhdessä ratkaisuja.

Ennakkoäänissä demarit oli Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ykkönen, mutta kokoomus kiri vaalipäivän äänillä.

– Kyllä palkansaajat taisivat näissä vaaleissa jäädä varsinkin vaalipäivänä kotiin. Toivotaan nyt, että alueelliset peruspalvelut säilyvät, Tammi toteaa.

Hän kysyy, eikö koulussa enää anneta riittävästi tietoa siitä, että äänestäminen on kansalaisvelvollisuus vai eikö kodeissa puhuta asiasta.

Ilonaiheitakin löytyy.

– Aluevaltuustoon valittiin paljon osaavia valtuutettuja, enkä puhu vain demarivaltuutetuista. Onneksi joukossa on myös heitä, jotka eivät ole vielä luottamustoimessa. Saamme uutta väriä, Tammi sanoo.

Pahiten aluevaaleissa kuntavaaleihin verrattuna kyykähti Vantaan ja Keravan alueella perussuomalaiset.

– Tuli rujo tappio, mieliala on matala, perussuomalaisten Vantaan kaupunginvaltuustoryhmän varapuheenjohtaja Kai-Ari Lundell (ps.) toteaa.

Lundell katsoo vaalitulosta hämmentyneenä ja surullisena. Äänestämättä jätti Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella peräti 61 prosenttia äänioikeutetuista.

– Äänestysprosentti ei ole mistään kotoisin. Demokratian kannalta tämä on huolestuttavaa. Miehetkin olisi pitänyt saada liikkeelle. Aluevaalit eivät ilmeisesti kiinnostaneet heitä hevon heinää.

Lue myös: Vantaan äänestysprosentti oli joillakin alueilla jopa alle 30

Aluevaaleissa oli kyse sote-palveluista.

– Kokoomuksen suosion perusteella äänestämässä kävivät ihmiset, jotka käyttävät yksityisiä terveyspalveluja ja työterveyshuoltoa. Ihmettelen kovasti sitä, että ihmiset, jotka tarvitsevat julkisia palveluja eivät lähteneet joukolla puolustamaan niitä.

Vaikka mieli on aluevaalien kannatuksen tavoin matala, Lundell kertoo katseen olevan jo tulevassa.

– Olemme täyttä häkää valmistautumassa eduskuntavaaleihin. Odotamme vuoden päästä huomattavasti parempaa tulosta.

Lue myös: Kokoomus voitti Vantaan ja Keravan hyvinvointivaalit

Vantaalaisvaikuttaja: Asumme Suomen vihreimmällä hyvinvointialueella