Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunginjohtaja Viljanen uskoo Vantaan koronalukujen jatkavan laskuaan – "Pandemia ei ole vielä ohitse"

Omikron-muunnoksen aiheuttama tautihuippu on ohitettu, arvioi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

– Viime viikko näyttäisi olleen pahin epidemiassa ja nyt ollaan menossa selkeästi alaspäin. Olemme luottavaisin mielin, että lasku jatkuu, kertoi Viljanen Vantaan mediainfossa keskiviikkona.

Hän painotti koronaturvallisuuskäytänteiden noudattamisen tärkeyttä sekä yhteiskunnan avaamista hallitusti.

– Pandemia ei ole vielä ohitse.

Vantaalla seitsemän päivän keskiarvolla todetaan liki 607 tartuntaa päivässä. Todettu ilmaantuvuusluku on noin 3800.

– Edellisellä vertailujaksolla se oli yli 4000, totesi Viljanen.

Hän kuitenkin muistutti, että luku on yhä hyvin korkea ja ei välttämättä kerro koko totuutta testauskäytäntöjen muututtua.

Viljasen mukaan Vantaan sairaaloissa on hoidettavana 18 henkilöä koronan takia sekä muutama vantaalainen on tehohoidossa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoi koronatilanteen vaikuttavan kaupungin muun terveydenhuollon ajanvarauksiin kohtuullisesti. Hänen mukaansa tilanteessa ollaan kuitenkin päästy tasapainoon ja arvioi, ettei kuormittavuus tule lisääntymään.

Vantaan rokotekattavuus ensimmäisen ja toisen annoksen osalta ei vaikuta enää kasvavan Viljasen mukaan. Ensimmäisen rokotteen yli 12-vuotiaista kaupunkilaisista on saanut 84 prosenttia ja toisen liki 81 prosenttia. Kolmannen annoksen on ottanut 45 prosenttia.

– Luku kolmansissa rokotteissa on hyvä. Siinä olemme edellä valtakunnallista keskiarvoa.

Viljanen luonnehti koulujen koronatilannetta rauhalliseksi.

Suomenkielisessä perusopetuksessa oppilaista on kevätlukukauden alkuviikkoina ollut läsnä lähes 83 prosenttia, ruotsinkielisessä yli 86 prosenttia.

– Kun vertaamme viime syksyä ja kuluneita viikkoja, sairastavuusprosentti on käytännössä sama.

Viljanen kiittelee, että koulut ovat ottaneet turvallisuusmääräykset vakavasti ja osaamista koronan kanssa toimimiseen on jo kertynyt.

Viime päivinä keskustelua aiheuttaneesta Vantaan koronaohjeistuksesta kaupunginjohtaja pahoitteli, ettei viestintä "ole mennyt kuin Strömsössä". Hän kertasi, että koronatartunnan jälkeen ei tule mennä töihin. Oireettomanakin tulee jäädä etätöihin viideksi päiväksi.

– Vantaan kaupungin ulkoisilla sivuilla oli hetken aikaa virheellinen tieto, joka on nyt korjattu.